Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nya besparingar inom Örebro kommun

Det blir inga nya besparingar nästa år, enligt det budgetförslag som sju av partierna i Örebro kommun nu är överens om.

Annons

I dagarna ska kommunens budget för 2011 förhandlas med facken, och sedan ska det tas beslut den 15 december i kommunfullmäktige. NA har inte tagit del av hela budgeten, men delar av innehållet är nu känt.

– I huvudsak är vi överens om de stora dragen, alla sju partier, säger Kent Persson

Inga besparingar

Det handlar i mycket om en tjänstemannabudget, men politikerna har även satt sin prägel. Det ska enligt uppgift inte bli några ytterligare besparingar i kärnverksamheterna nästa år.

– I princip är vi överens om att välfärdsverksamheterna får grönt ljus att fortsätta på den nivå man ligger på i dag, så vi kommer inte att dra tillbaka några pengar, säger Kent Persson.

Tidigare har det talats om att det behövs reduceringar i verksamheterna på mellan 50 och 90 miljoner kronor nästa år, men en stark tillväxt gör att skatteintäkterna väntas öka och då går det att undvika.

– Vi menar att vi har en så stabil ekonomi att vi klarar det ändå, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (FP).

Pengar finnsLena Baastad (S) konstaterar att det finns pengar för att börja rusta skolor. Hon menar också att det inte går att dra in pengar från exempelvis äldreomsorgen, förskolan och satsningar på att minska ungdomsarbetslösheten.

– Det måste finnas en kontinuitet och stabilitet i verksamheterna, säger hon.

När ett eventuellt omval är genomfört eller i annat fall ett långsiktigt styre i kommunen är klart kan man sätta en mer politisk prägel på budgeten.

– Då får vi återkomma med rena politiska direktiv i en kompletteringsbudget, säger Kent Persson.

Mer läsning

Annons