Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insamling för offren i Bosnien

Det tog en halv dag – sedan började telefonen ringa intensivt och människor kom med kassar fyllda av akut hjälp till Bosnien.

Annons
Ständig ström. I FK Bosnas lokaler samlas hjälp till Bosnien. Baisa Krupic tar emot mat och hygienprodukter från Gordan och Emira och Sead Arnautovic.

– Där har vi kartonger med vattenflaskor. Här är mängder av kläder. Här är sanitetsvaror, blöjor, skor, filtar, munskydd.

Fatima Mahmutovic i föreningen Banjaluka i Örebro pekar på en del av allt som på tisdagskvällen kommit till översvämningens offer i Bosnien.

– Vi hade vår första planering i går, måndag kväll, och redan i dag hade 9 000 kronor kommit in.

Informationen spred sig snabbt om att föreningen Banjaluka börjat en insamling och kommit överens med fotbollsklubben Bosna 92 att använda klubbens lokaler på Idrottsvägen som insamlingsplats.

– I morse klockan sju började min telefon ringa. Det är så många som vill hjälpa.

Föreningen Banjaluka är en av flera i länet som startat insamling till katastrofens offer. Man tar emot i FK Bosnas lokaler varje dag efter klockan fyra, utom söndag. I Örebro är det även Bosniens Hercegovina föreningen Miris och Bosnisk islamiska församlingen.

– Insamlingen kommer att fortsätta i månader. Människor kommer att behöva hjälp mycket länge.

På söndag går den första transporten från lokalen.

Tv:n står på, med ständiga sändningar från de drabbade områdena. Dennis Begic, politiskt aktiv i Örebro, kommer in. Han är kritisk mot svensk tv som han anser rapporterar för lite.

– Översvämningarna i Bosnien har pågått i många dagar utan att svensk tv sänt speciellt mycket. Det var annorlunda när det var översvämningar i Tyskland, det fick vi se mycket av, säger han.

– Det är så fruktansvärt, det som hänt. Människor har förlorat allt. Men nu hjälper alla varandra, krigets motsättningar är borta, säger Fatima Mahmutovic.

Mer läsning

Annons