Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inställda flygturer från Örebro

Direktflyg ställer in sina turer från Örebro till Malmö torsdag och fredag.

Annons

De inställda turerna beror på att avtalsförhandlingarna har strandat mellan Svensk Pilotförening, SPF och Flygarbetsgivarna. Strejkvarslet träder därför i kraft.

Direktflyg uppger på sin hemsida att bolaget erbjuder ombokning eller full återbetalning av bokade biljetter under de dagar som strejken pågår. 

Under ett par veckor har förhandlingar förts mellan SPF och Flygarbetsgivarna. Trots medling har parterna inte lyckats enas om ett nytt avtal för piloterna i regionalflyget i Sverige.

Stridsfrågan handlar bland annat om förändringar i lönesystemet för piloter och användandet av bemanningsföretag.

Enligt SPF får aretsgivarens förslag konsekvenser som sämre pensioner, ökad arbetstid och sänkta löner. Dessutom vill man se en utökad anställningstrygghet för piloterna.

Från arbetsgivarsidan  är man besviken att strejken träder i kraft.

- Företagen har trots sitt ansträngda läge med vikande passagerarsiffror och effekter av askmolnet ansträngt sig för att säkra arbetsfreden. Det har tyvärr inte räckt till, säger förhandlingschefen Elisabeth Holming-Schiller på Flygarbetsgivarna.

Flygstrejken

De bolag som drabbas av strejken är Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg.

Strejken innebär att 10 000 passagerare drabbas under torsdagen och fredagen då sammanlagt 500 avgångar ställs in. Strejken tar slut klockan 23 på fredagen. Men pilotfacket har varslat om ny strejk den 7—9 juni om inte parterna lyckats komma överens.

Mer läsning

Annons