Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag blev förälskad i Mali"

Markus Allard är tillbaka från kasoet i Mali – men har redan bestämt sig för att åka tillbaka.
– Jag blev väldigt förälskad i Mali, säger han.

Annons
Markus Allard (till vänster) och Edvard Welander satt fast i ett oroligt Mali.

När na.se ringer upp Markus Allard på söndagskvällen sitter han i Karlstad och laddar för en konsert med hårdrocksbandet In Flames. En ganska stor kontrast mot tillvaron i det oroliga landet i Västafrika.

Dyra biljetterSärskilt hemresan blev problematisk med inställda avgångar och ändrade besked från flygbolagen.

– Det var struligt att ta sig hem, och de flesta flygbolagen tog idiotmycket pengar för en biljett. Men vi åkte ut till flygplatsen ändå, och på vägen blev vi stoppade av en militär som ville kolla så inte hade med oss någon politisk ledare i bagaget. Sedan frågade de om vi var fransmän och sedan om vi var journalister, för de var rätt less på den bild som västvärlden gav av konflikten, säger Markus Allard.

DörröppnareMen Markus Allard och kompisen Edvard Welander svarade som det var, att de var rådgivare åt oppositionspartiet Sadis ledare Oumar Mariko.

– Då var det lugnt. Då blev alla tjenis med oss och tyckte det var tråkigt att vi skulle åka från Mali.

Pang på-politik

Markus och Edvard hade med sig en vän från Mali som till slut lyckades hjälpa dem att fixa flygbiljetter, och i början av veckan landade de i Sverige.

– Det vad med lite blandade känslor. Jag blev verkligen förälskad i Mali. Arbetet därnere präglades av en otrolig respekt, och det politiska klimatet var rakt på, vilket jag gillar som fan. Svensk politik kan innehålla så mycket hyckleri, där nere var det verkligen pang på.

Vilka är de bestående minnena?– Dels det jag nämnde, men också allt elände. Det var ju en misär som inte går att fatta. Mali har enorma rikedomar, men folket är ett av världens fattigaste. Att då komma hem och träffa liberaler som påstår att marknaden löser allt… alltså, om jag inte var revolutionär socialist innan jag åkte så blev det jag det definitivt nu.

Ska resa tillbakaMarkus Allard fortsätter nu sitt vanliga arbete som ordförande för Ung Vänster i Örebro. Och han tänker resa tillbaka till Mali igen så småningom.

– Absolut. Jag är ju deras valstrateg, säger han.

Mer läsning

Annons