Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag känner mig trygg nu"

Ana Paula, 15 år, får stanna i Sverige. På måndag börjar hon skolan tillsammans med alla sina kompisar. Nu hotas hon inte av att utvisas ensam till Angola. Hon ska vara kvar hos sin familj och sina vänner.

Annons
Ana Paula får vara kvar med sin lillasyster Kvinny Condeza Barreto och hela sin familj i Örebro. Och på måndag börjar hon första dagen för terminen på Mellringsskolan – precis som alla kompisarna. Nu är Ana inte längre stressad av något utvisningshot.

– Jag blev så glad. Jag känner mig trygg nu, säger Ana.

– Jag har varit mycket stressad, men nu är jag helt lugn.

Migrationsverket har beslutat ge Ana Paula Da Costa Barreto permanent uppehållstillstånd. Hon fick beskedet tidigare i somras.

Är det sant?

– De ringde tidigt en morgon, de väckte mig. De sa att jag inte behövde gå på mötet som var bestämt på Migrationsverket här i Örebro.

– Varför det? frågade jag, och då sa de att jag hade fått permanent uppehållstillstånd.

– Jag skrek: Är det sant? berättar Ana.

– Och de sa att det var helt sant. De sa att det finns ingen som kan ta hand om mig i Angola, därför ska jag inte skickas dit.

Blev lite tuff

Då blev Ana lite tuff:

– Jag sa att det var ju underligt, eftersom de sagt förut att någon kunde ta hand om mig i Angola, därför skulle jag tillbaka. Men nu fanns det inte någon. Då svarade de att jag hade haft rätt, det finns ingen i Angola som kan ta hand om mig.

Kvar i Örebro

Så Ana får vara kvar i familjen i Örebro, den enda familj hon känner till. När Ana var 11 år flyttade hon från Angola till Sverige, till den person som hon alltid trott var hennes pappa. Men i höstas kom beskedet: 14-åriga Ana skulle utvisas. DNA-prov hade visat att pappan inte var hennes biologiska pappa. En kalldusch för hela familjen.

– Nu är vi så glada, det här känns så bra, säger Evanilda Sebastiao, Anas styvmamma.

– Vi ska fira det här i familjen, säger Ana.

Mer läsning

Annons