Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag säger ingenting”

 – Sorry, men det kan jag inte säga.– Nej, det får jag inte tala om.– Jag måste nog passa på den frågan.Örebros egen hemlige kock, Micael Åman, var ovanligt svårflirtad när NA försökte locka ur honom detaljerna om den kungliga middagen nästa lördag.

Annons
Hemlige kocken. Micael Åman har ansvaret för maten under den kungliga middagen nästa lördag. Han kan tyvärr inte avslöja vad som ska serveras men berättar att efter helgen är fritt fram för alla som vill smaka kunglig mat. Då kommer den att finnas på menyn på Slottskällaren.

Middagen på Slottet är kantad av stort hemlighetsmakeri. Allt för att kungafamiljen ska vara de första att ta del av menyn och andra överraskningar. Ingenting ska läcka ut i förväg.

I köket på Elite Stora Hotellet jobbar kökschefen och kocken Micael Åman med att stycka ett lamm vars delar kommer att bli både korv, gryta och rökt fiol för framtida matsedlar. Ingenting av lammet kommer att dyka upp på den kungliga middagen.

– Nej, det kan jag lova, säger Micael med ett leende.

Förberett sedan decemberÄnda sedan december har Micael jobbat med förberedelserna. Det var då den första kontakten ägde rum. Sedan dess har han tillsammans med en liten grupp arbetat fram en meny som både provlagats och provätits ett par gånger. Under resan har det skett små förändringar men i stort sett har Micaels matsedel fått tummen upp.

– Några saker har varit viktiga för mig. Att det ska vara lokala råvaror från små leverantörer och att det ska finnas en fransk inriktning. Sen har jag naturligtvis haft en ekonomisk ram att hålla mig till.

Ingen debutantDet är inte första gången som Micael serverar mat till kungafamiljen. Som tidigare kock både på Operakällaren och Stallmästargården har han flera gånger haft förtroendet. Men den här middagen rankar han högre än alla andra.

– Absolut, det här smäller högst. Det är ett oerhört prestigefyllt uppdrag eftersom det är en historisk händelse, det dröjer ju 100 år till nästa Bernadottejubileum, säger han.

Åtta kockarTill sin hjälp den här dagen kommer Micael att ha åtta kockar och 20 servitörer. Maten kommer att lagas både i köket på hotellet och i slottsköket.

– Det är betydligt fler än vid en vanlig beställning med samma antal gäster, runt 200 stycken. Då kanske vi är två kockar men som sagt det här är en mycket speciell middag och ingenting får gå fel.

Redan nu på måndag börjar matleverantörerna att lämna sina bidrag i köksingången till hotellet. Micael har beställt extra av allt och sett till att det finns goda marginaler om något mot förmodan skulle gå snett.

– Allt är både kvantitets- och kvalitetssäkrat, var så säker.

Har Säpo haft några synpunkter på hur ni jobbar eller vilken mat ni serverar?– Jag väljer att inte svara på det.

Hur är det med porslinet, hur ser det ut?– Det kan jag nog inte berätta.

Okej, men hur är det med frukosten, kungaparet ska ju sova över på Slottet. Kommer du att leverera frukostflingorna?– Ledsen, men jag har inga kommentarer.

Mer läsning

Annons