Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag sparkade hundenför att få den att släppa"

Den lösspringande blandrashunden hoppade upp och bet islandshästen i strupen och läppen.
- Jag steg av hästen och sparkade hunden i huvudet för att få den att släppa, säger ryttaren Sara Garp.

Annons

Händelsen inträffade på söndagseftermiddagen i södra backen i Storstenshöjden. Sara Garp hade tillsammans med två andra tjejer varit och ridit islandshästarna ett par timmar och hade bara 20 minuter kvar hem. När de red på tvären över slalombacken rusade plötsligt en hund fram mot dem.

Högg i bakbenet

- Hunden visade direkt att den skulle attackera hästarna och började med att hugga en av de andra hästarna i ena bakbenet. Hästen blev vettskrämd. Ryttaren föll av och hästen sprang in i skogen, berättar Sara.

Hunden vände då sin aggression mot Saras häst. Den hoppade upp och högg mot djurets strupe och läpp, där den blev hängande. Sara Garp, som dittills hade försökt att genom skrik skrämma bort hunden, bytte taktik.

- Jag steg av och sparkade mot hundens huvud för att få den att släppa. Sedan tog jag tag i dess halsband för att få den att lugna ned sig.

Visslingar från skogen

Efter en stund hörde de tre ryttarna visslingar från skogen intill backen. Paret som visade sig äga hunden kom fram.

- Tjejen var alldeles förstörd. Hon förstod inte hur hunden hade kunnat göra så här.

Polis kallades till platsen och en anmälan togs upp. Veterinär kom också till Storstenshöjden för att ta hand om de skadade hästarna. Lugnande medel gavs innan de djupa såren syddes.

Sara Garp hade själv lugnat ned sig senare på eftermiddagen så NA når henne, men hon är bekymrad för hästarna.

- Man vet ju inte vilka konsekvenser det här får för djuren. De kan ju visa reaktioner senare, så visst känner jag mig orolig.

Mer läsning

Annons