Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tror inte på handel i Norrcity"

Diskussionen om utvecklingsmöjligheterna för Norrcity fortsatte under tisdagskvällen.
Men majoritetspartierna och oppositionen står långt ifrån varandra i frågan.

Annons
Fredrik Personn (MP) och Björn Sundin (S) har olika syn på hur Norrcity bäst ska utvecklas.

Under en offentlig hörning på Örebro konsthall diskuterade Björn Sundin, (S), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor och Fredrik Persson (MP), alliansens företrädare i stadsbyggnadsfrågor hur handeln på Norrcity ska ta fart.

Tror på kulturens kraftModerator Raul Björk påpekade inför åhörarna att det var ett samtal, inte en debatt. Fredrik Persson tror på kulturens kraft att lyfta Norrcity med hjälp av konsthallen och teaterverksamheten.

– Jag tror inte på handel i Norrcity, snarare ett restaurangstråk där multikulturella kök blandas. Det pratas mycket om öppningen av trafik på Storgatan, men frågan är mycket större än så, säger han och menar att ett nytt kulturhus med bibliotek skulle passa bra i Norrcity.

"Ingen jämn fördelning"

Björn Sundin säger att kulturen inte enbart klarar att bygga en stadsdel och att det eventuella kulturhuset passar bättre vid riksbankstomten vid ån.

– Handeln i staden fortsätter att växa men det finns ingen jämn fördelning och menade på att den externa handeln i Marieberg tar en stor del.

Tanken på en saluhall ventilerades och även ett salutorg i mindre skala på Järntorget med lokalproducerat.

– Alla vill ha en saluhall tills vi börjar räkna på kostnaderna, säger Björn Sundin.

Sundin påminns om löften

Det finns bara ett parkeringshus i staden som har öppet till klockan 23, berättade en handlare i Norrcity och menade att bristen på nattöppna p-hus gjorde det svårt för människor att befinna sig i staden på kvällar. Hon menade även att Björn Sundin lovat en offentlig cykelpump i Norrcity, något som ännu inte blivit verklighet.

Det togs även upp att det finns få parkeringsplatser i Norrcity med tanke på hur många som jobbar där. Ett tanke var att bygga ett kommunalt parkeringshus som kan konkurrera med privata parkeringshus.

Ett förslag som fick gehör från båda sidor var att upprätta en enklare turistbyrå på Järntorget eller i närheten vid vattnet.

Mer läsning

Annons