Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vill bo kvar menkommer kanske att flytta”

Inte mycket att göra för mig. Öbo gör som man vill i alla fall. Det är hyresgästen Henrik Thiles kommentar till Öbos avtal med AB Västerstaden.

Annons
Nu säljer Öbo ut delar av sina hyresrätter till privata fastighetsbolag. Vi träffar boende i VArberga som får säga vad de tycker om detta.

Kvällen är varm och grannbarnen hoppar studsmatta. Henrik Thile, 35 år, har tagit ut cykeln för att smörja och underhålla.

Henrik har bott 13 år i Öbos lägenheter och hoppas att de nya hyresvärdarna kommer att underhålla hans lägenhet lika bra som Öbo har gjort.

– Det har funkat bra med Öbo och servicekontoret här borta i Varberga centrum. Man har ringt Öbo och sagt vad som är fel och sen har de lagat det. Jag är nöjd och vill bo kvar.

Men om det verkligen blir så återstår att se.

– Vad ska jag göra? Öbo säljer i alla fall och det kan inga plakat och lappar i fönstret ändra på. Jag vill bo kvar men kommer kanske att flytta. Det är ju det enda som jag kan göra om det inte blir bra.

Henrik skulle få mattorna i köket och sovrummet bytta nästa år. Hur det blir nu med den nya hyresvärden har han ingen aning om. Och kommer han att få behålla den rabatt han får efter att ha bott i lägenhet i över tre år?

– Vi kan aldrig ställa några krav på hur de nya ägarna ska förvalta sina bostäder. Men i de prospekt som de lämnat till oss finns rabattsystemet kvar, säger Öbos vd Ulf Rohlén till NA.

Öbo har till exempel ett rabattsystem där en hyresgäst kan få billigare hyra om denne avsäger sig renovering av lägenheten. Men Ulf Rohlén är tveksam till om det rätt väg att gå.

– Rabatterna kostar oss över 28 miljoner om året och man kan fundera på om det inte finns bättre sätt att använda de pengarna på.

Anledningen till försäljningen är enligt Öbo att man ska växa i områden där de är svagt representerade och minska i de områden där de är dominerande. Det ger hyresgästen Henrik inte mycket för.

– Öbo gör nog det här för att få in pengar och för att slippa underhåll. Sen känns det som att Hyresgästföreningen inte är tillräckliga i förhandlingarna med Öbo. Jag har funderat på att gå ur, berättar Henrik.

Om avtalet klubbas i kommunfullmäktige kommer de nya hyresvärdarna att presenteras ute i områdena de närmsta dagarna och sen ta över från den 1 september.

Därför säljer Öbo

Bakgrunden till att Öbo nu ska sälja vissa av sina lägenheter är den fastighetspolicy som säger att Öbo ska växa i områden där de är svagt representerade och minska i de områden där de är dominerande. Tanken är att öka mångfalden i bostads-områdena.

Mer läsning

Annons