Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennebo prisar ljuset i Hampetorp

Ljuset. Människorna. Radioprofilen Tomas Jennebo blir lyrisk när han beskriver sin fasta punkt i tillvaron i Hampetorp.

Annons
Tomas Jennebo vill inte lämna sitt Hampetorp.

När historien om Hampetorp och Tomas Jennebo ska berättas passar det att gnola på en låt av en musiker som Tomas växt upp med, Pugh Rogefeldt. ”Jag är en liten gosse ifrån staden som har åkt till landet hela dagen..”

– Mitt första möte med Hampetorp var när jag och en klasskamrat på Rostaskolan var på cykelutflykt och tältade här, minns Tomas och får något spjuveraktigt i blicken.

Visst hade gossen Tomas kul på denna utflykt, men då, i slutet av 60-talet, tänkte han: Hur kan man bo här?

Livet tar emellanåt överraskande vändningar och senare, då han bildat familj, flyttade han till Östernärke 1981. Det blev först en lägenhet i Odensbacken, därefter en villa på Lagerstigen i just Hampetorp 1986.

– Den kåken sålde vi 2008, säger Tomas.

Han är hantverkarklädd och tar emot Stadsliv i en halvfärdigt hus. Från en radio hör vi Arne Holmberg och på ett bord finns Jennebos mat: tunnbröd och dillkaviar. Han behöver inget sällskap. Här ska han jobba.

Martin Timell, kan slänga sig i väggen !!! Här möter vi en man i sina bästa år som inte har tummen mitt i handen och som inte kan lämna sitt Hampetorp under lång tid. Under en tid har han dock lämnat samhället vid Hjälmarstranden, dels för att undervisa vid Linnéuniversitetet i Kalmar, dels för att tillfälligt logera på Rynningegatan i Örebro när en ny kåk på Derbolsvägen i Hampetorp byggs av honom själv, blott med viss assistans från grannen Jocke. (Även om Tomas formellt har slutat på Radio Örebro kan det hända att vi då och då får höra honom i radion som inhoppare).

– Jag tror att man kan göra vad man vill och i sommar ska huset vara klart. Jag är orädd för nya saker. Jag lärde mig förstås mig en del när jag hade förra huset. Det är galet kul, och jag har gjort allt utom stommen till huset, säger Tomas då han besvarar frågan: Varför bygger just du eget?

Han behöver inte tänka länge när han ska förklara varför han älskar Hampetorp.

– Ljuset, tänk dig ljuset när Hjälmarens vatten möter himlen. Och här där jag och Kerstin ska bo regnar det sällan. Regnet brukar stanna vid macken, säger Tomas när vi vandrar, pulsar i snön, mot stranden och färjeläget.

– I Hampetorp finns också fantastiska människor. De som bor här är trivsamma och öppna, utåtriktade.

Efter en stund har vi nått färjeläget och ortens återvinningsstation.

– Här har vi mötesplatsen i Hampetorp. Egentligen borde någon öppna en pub på denna plats.

Skapas en pub skulle han här kunna bjuda traktens ölkonnässörer på ukulelelir. Jo, han är mångsidig, han trakterar inte bara stränginstrument. Han har tidigare roat med vänner i Hampetorpsrevyn, men denna verksamhet är för tillfället vilande.

Det kanske blir mer aktivitet när den 80 kvadratmeter stora kåken på Derbolsvägen blir inflyttningsklar.

Som journalist vet Tomas att kändisar lockar folk, och givetvis måste han tala om var Hampetorps andra kändisar bor.

– Där bor medlodimästaren Stephan Berg, och där bor prästen Lennart Lundström, och där bor byggmästar’n Stieg Ekström, och där bor Bibbi Ander, popdrottning på 60-talet. Hennes dotter Susann Wallin har jag jobbat ihop med i revyn. Och en bit där borta bor gamla hockeyhjälten Nalle Johansson-och så har vi ju givetvis Olle Sääw, Mr Bandy, säger Tomas stolt.

Jaha, ska vi inte gnälla lite nu. När vi är i Närke. Kan du inte klaga på någonting.

– Inte på någon i Hampetorp. Däremot vill jag skälla på alla fartdårar som åker genom Hampetorp. De är livsfarliga och tar ingen hänsyn till andra.

Här var det meningen att intervjun med Tomas skulle ta slut. Men Stadsliv nås av nyheten att han låtit bli att berätta om smultronställen i Hampetorp. Källan är en Tomas mycket närstående person ...vi kan kalla henne Kerstin.

Nå, Jennebo, berätta nu ...Vad sägs om alla fina ängar, skogen, skolan, motionsspåret?

– Fantastiskt bra, det också. Plusvärden.

Vilken vy. Där borta skymtar Hjälmaren. Händige herrn Jennebo bygger på huset som ska vara klart i sommar.
Hampetorp i vinterskrud. Varmare tider skola komma. Hampetorp inväntar våren.

Mer läsning

Annons