Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO friar anmälda styckmordsåklagaren

Styckmordsåklagaren Helena Eckerrot Flodin fick skarp kritik när polisen offentliggjort utredningsuppgifter efter att den misstänkte begått självmord. Men nu får hon stöd från JO som inte ser någon anledning att kritisera henne.

Annons
Kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin hamnade i blåsväder efter att den misstänkte styckmördaren tagit sitt liv.

På förmiddagen den 30 mars 2011 hittades den 52-årige man som är misstänkt för styckmordet på Eva Magnusson livlös i kriminalvårdens lokaler i Örebro. Han hade begått självmord.

Godkänt av åklagarenKort därefter gick polisen ut med ett pressmeddelande där det bland annat framgick att ärendet var ”polisiärt avklarat”. I pressmeddelandet presenterades uppgifter från utredningen trots att ärendet inte hunnit gå till åtal. Åklagare Helena Eckerrot Flodin var inte med och författade pressmeddelandet, men hon gav ett ”okej”, till de utredare som gjort det. Dessutom bekräftade hon uppgifterna i media.

Kritik från GWÅklagaren fick utstå en hel del kritik för sitt agerande, bland annat från Leif GW Persson. Hon blev även JO-anmäld  och kritiserad av Johann Binninge på Rättssäkerhetsorganisationen. Anmälan gick bland annat ut på att utlämnandet av uppgifterna strider mot sekretess till skydd för den misstänktes närstående, samt att offentliggörandet inte är förenligt med att man ska betraktas som oskyldig fram till en eventuell fällande dom.

Efter att JO tagit del av Helena Eckerrot Flodins, Åklagarmyndighetens och polisens yttrande får hon nu rätt.

Allmänintresset vägde tungtI JO:s sammanfattande bedömning av anmälan och yttranden vägs följande saker in: Det fanns avgörande bevisning för att den misstänkte var gärningsman, anhöriga hade informerats om uppgifterna i förväg och i princip alla uppgifter var redan kända av media. Dessutom var allmänhetens intresse av att få del av utredningsresultatet mycket stort och uppgifterna skulle ändå ha blivit offentliga inom kort tid i ett åtal. JO har även vägt in att syftet med publiceringen var att dämpa spekulationer och att lugna allmänheten.

JO skriver att ”det inte finns anledning att rikta kritik mot åklagare eller polismyndigheten”.

Mer läsning

Annons