Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juristkostnad: 807 000 - moderat råd kritisk

Oppositionsrådet i landstinget Ola Karlsson (M) är kritisk till att så mycket pengar lagts på tvisten om nationell bildtelefoni. Kostnaden uppgår nu till 807 000 kronor för externa jurister.

Annons

Sedan 2007 har Örebro läns landsting legat i strid om den nationella bildtelefonin för teckenspråkstolkning. Landstinget har vid två tillfällen, 2007 och 2011, upphandlat tjänsten med Post- och telestyrelsen (PTS). Upphandlingen 2011 har behandlats i förvaltningsdomstolarna under flera år och landstingets kostnader går nu över 800 000 kronor för externa jurister.

- Jag måste säga att jag blev förvånad att man lagt så mycket pengar på det. Jag är kritiskt till nivån på det, säger Ola Karlsson (M) oppositionsråd i landstingsstyrelsen.

Marie-Lousie Forsberg-Fransson (S), ordförande i landstingsstyrelsen, tycker att samhället ska erbjuda en sådan här tjänst och att landstinget gör rätt som tar striden. För de döva, som hon säger.

- Jag tycker det är viktigt att landstinget tar striden. Tusentals personer skulle bli utan en viktig tjänst om inte vi skulle driva den här frågan, säger Forsberg-Fransson (S).

Hon menar att politikerna i landstinget har varit överens om att ta striden.

- Det är också viktigt att säga att själva tjänsten inte är olaglig, utan det olagliga var när vi ansökte om uppdraget, säger Forsberg-Fransson (S).

Landstingets ansökan i upphandlingen 2011 är olaglig enligt en dom från förvaltningsrättens i april 2013. Den domen står fast sedan Högsta förvaltningsdomstolen för två veckor sedan meddelande att de inte tar upp ärendet. Landstinget som har ett avtal med

PTS tänker fortsätta driva tjänsten till avtalet går ut 2016.

Bildtelefonitjänsten utförs av Tolkcentralen som är en del av landstinget. Tekniken har utvecklats inom landstinget sedan 1990-talet. Enligt Tolkcentralens nuvarande chef Magnus Sjögren har landstinget fått utföra den nationella tjänsten åt PTS för att Tolkcentralen är de enda i landet som möjligheten, kapaciteten och kompetensen.

- Vi utför 230 000 uppdrag om året med bildtelefoni. Ser vi ut i Europa så har marknaden inte klarat av att leverera en sådan här tjänst, säger Magnus Sjögren.

Stiftelsen ”Den nya välfärden”, som stöttas av 18 000 företag i Sverige, har drivit processen mot landstinget. Deras chefsjurist Pär Cronhult förklarar för NA att de inte anser att ett landsting ska bedriva en tjänst på detta sätt. De får medhåll av förvaltningsrätten som menar att landstingets ansökan i upphandlingen 2011 strider mot kommunallagens lokaliseringsprincip, det vill säga att landstinget inte ska ha tjänster för personer utanför det egna länet. Dessutom anser Cronhult att landstinget inte konkurrerar på marknadsmässiga villkor.

- Det går inte att konkurrera med en skattefinansierad aktör, säger Per Cronhult.

Den nya välfärden ställer sig kritiskt till att landstinget i Örebro är de enda i landet som kan utföra tjänsten.

- De vill gärna förmedla det. Men det är fullständigt fel. Det finns företag som kan göra detta, säger Pär Cronhult.

Landstingsdirektören Rickard Simonsson och Tolkcentralens chef Magnus Sjögren hoppas nu att den nya patientlagen 2015 där patienter kan söka vård i stort sätt i vilket landsting som helst kan möjliggöra för Örebros bildtelefoni som en nationell tjänst, och de vill få det rättsligt prövat. Oppositionsrådet Ola Karlsson (M) tycker inte att landstinget ska lägga mer pengar på rättstvister.

- Att lägga ut flera hundratusentals kronor till på juridiska processer känns inte meningsfullt, säger Ola Karlsson (M).

Han vill hellre att landstinget utreder möjligheterna till att hitta en organisationsstruktur som är förenlig med kommunallagens lokaliseringsprincip.

- För en verksamhet som fungerar så här bra borde man titta på om det finns intresse från andra landsting som använder tjänsten att bli delägare. Antingen via ett kommunalförbund eller ett bolag, säger Ola Karlsson (M).

Vad tycker du? Är det rätt av landstinget att ta striden, och utgifterna, för att få driva nationell bildtelefoni? Kommentera artikeln här intill.

Mer läsning

Annons