Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallaste januari på 25 år

Januari 2010 var den kallaste på 25 år i Örebro.
Det har nu varit minusgrader 38 dygn i sträck - och trenden håller i sig veckan ut.

Annons

Januari har varit kall i nästan hela landet.

- På de flesta håll har januari varit den kallaste på minst 23 år, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Orsaken är ett mäktigt högtryck över Ryssland som har blockerat nästan all införsel av mild Atlantluft under januari. Men det har främst berört de södra delarna av landet.  I nordligaste Sverige har tidvis mildare luft tagit sig in och där blev januari något varmare än normalt. Där har flera januarimånader under 2000-talet varit kallare än i år.

Om Örebro ska slå rekordet från vintern 1969/1970 behöver dock kylan hålla sig nästan hela februari. Rekordet lyder på 60 dygn utan plusgrader. Även 1984/1985 höll kylan i sig länge, 59 dygn i sträck.

I Stockholm slogs i förrgår ett 181 år gammalt rekord. Inte sedan 1829 har huvudstaden tagit sig igenom en hel januarimånad utan att temperaturen överstigit noll grader en endaste dag.  I februari däremot inträffade detta så sent som 1994.

Den kommun som vill slå Karesuandas gamla rekord får hoppas på kylslaget väder ytterligare flera månader. Där var det minusgrader 147 dygn i sträck under vinter 1965/1966.

För örebroarnas del skulle det innebära att den första tödagen inträffar den 24 maj.

Det kanske inte ens de mest inbitna vinterälskarna hoppas på, men minusgraderna håller åtminstone i sig veckan ut. Och mer nederbörd är på väg.

- Det blir snöfall främst över de södra delarna av länet. Det börjar under kvällen i dag och håller i sig under morgondagen, säger Lisa Frost.

Det blir dock inte samma mängder som längs Skåne- och Blekingekusten. Där varnar SMHI för en till två deciemter nysnö samt friska vindar, vilket ger risk för drivbildning.

Norra delarna av Örebro län kan få lättare snöfall när snöbyar passerar under torsdagen.

Väderrekord som slogs i januari

Gävle: - 30. Kallaste temperaturen sedan 1963.

Växjö: Längsta sammanhängande perioden utan blidväder sedan perioden 21/1-4/3 1947.

Tarfala: SMHIS högst belägna väderstation, 1 150 meter över havet, noterade -31,5 den 29 januari vilket är nytt rekord. Det gamla låg på -28.

Mer läsning

Annons