Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamratstöd ska hjälpa beroende

Högsta vinsten för den som är spelberoende är en plats på Kolmårdens behandlingshem. Och för att hjälpa dem, anhöriga och andra på hemmaplan startas en kamratförening i Örebro.

Annons

Det finns flera tusentals personer som är beroende av spel i Sverige. Med internet har antalet ökat. Det är främst poker, kasinon och bingo som lockar spelare dit.

– Det har ökat markant sedan internet kom i var mans hand. Tillgängligheten är enorm, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens behandlingshem.

Han jobbar på det enda behandlingshem som finns i Sverige, och de har endast tolv platser. Det är inte alla kommuner som sänder dit personer med spelproblem.

– Örebro och Uppsala är unika, som vill hjälpa människor som har fastnat i spelfällan. Jag brukar säga att den som får plats hos mig har vunnit högsta vinsten, säger han.

För att hjälpa dem som har varit på behandlingshem, anhöriga och även andra som känner att det är jobbigt med spelandet tänker man starta en kamratförening i Örebro.

– Det räcker inte med återbesöken en gång i månaden, utan vi vill skapa något på hemmaplan för de här klienterna. Det händer saker hela tiden i livet och de springer på problem och får spelsug, säger Roger Thörn.

Tanken är att ha ett öppet möte var fjortonde dag.

– Det är ingen behandling, utan de med spelberoende, anhöriga eller andra får komma dit, träffa och prata med oss. Vi kommer att ha ett ämne varje kväll. Det viktiga är att den som kommer dit träffar andra och får prata med dem, så att alla ser att de inte är ensamma, säger Roger Thörn.

Om det finns behov kan det bli tätare möten.

– Vi drar i gång det här under sex månader och ser vi att det fungerar väl och folk kommer dit har jag en tjej som jobbar på jouren hos oss, och hon är intresserad att fortsätta med mötena i Örebro, säger Roger Thörn.

Det första mötet är den 20 januari. Efter julhelgen öppnas det en hemsida med mer information.

Mer läsning

Annons