Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man langa energidryck?

Trots legitimation nekades en Örebrokille att köpa energidryck. Kassörskan misstänkte att han skulle "langa" till en kompis.

Annons

När han och hans kompisar skulle handla på Willys på Almbyplan saknade en av killarna legitimation. Därför fick han inte köpa någon energidryck. hans kompis hade legitimation, och erbjöd sig att köpa drycken i stället. Det fick han inte.

Inte ens när han gick tillbaka ensam till butiken och en annan kassa fick han köpa energidryck.

- De trodde att jag skulle ge drycken till min kompis.

Inte olagligt

Han förstår att Willys kan kontrollera vem som köper energidryck, men knappast vem som dricker den.

- Det är ju inte heller som med tobak och alkohol att det är förbjudet. Det är ju bara vissa butikskedjor som satt upp sina egna regler.

Willys på Almbyplan bekräftar det är precis så här personalen agerar.

- Om det kommer ett helt sällskap där några är minderåriga och ska handla energidryck, då nekar vi de andra också, säger Mohamed Alkatagi som jobbar på Willys vid Almbyplan.

Inte bara tjäna pengar

Samma sak gäller om de kan misstänka att någon gör ett nytt försök att handla till någon annan.

- Vi tror att alla föräldrar vill att vi ska vara strikta. Det handlar inte bara om att sälja och tjäna pengar, säger Mohamed Alkatagi.

På Axfood, som har kedjorna Willys, Hemköp och Prisextra, infördes åldersgränsen 15 år för att få köpa energidrycker i höstas.

Ingmar Kroon, pressansvarig på Axfood, tycker att man kan förstå att en butik väljer att använda samma rutiner för energidrycker som när det gäller de lagreglerade tobak, alkohol och receptfria läkemedel.

Justa rutiner

- Då ska vi neka om vi tror att en person köper åt någon annan som är under 18 år. Det gäller även om det är en förälder till exempel.

Energidrycker är butikernas egen regel.

- Men jag tycker att det är juste att de tillämpar samma rutiner, så det inte är helt olika för olika varugrupper. Det är nog krångligt att det är en 15-årsgräns.

Däremot konstaterar Ingmar Kroon att det inte på något sätt är olagligt att att köpa energidrycker åt en person under 15 år.

- Nej, det är ingen som kan ropa på polisen i ett sånt fall. Men vi kan neka vem som helst att köpa vad som helst, men oftast vill vi ju sälja förstås.

Positiva reaktioner

Åldersgränsen infördes efter ett butikerna upplevt ett starkt tryck från föräldrar, skolor och olika intressegrupper.

- Och har vi satt upp en regel är den till för att följas. Vi har fått många positiva reaktioner på åldersgränsen, men egentligen tycker vi att det är myndigheterna som ska besluta om de här sakerna, säger Ingmar Kroon.

Några planer på att införa köpbegränsningar på Coca Cola, som också innehåller koffein, eller kaffe.

- Varor som marknadsförs som energidryck är de vi valt att ha en åldersgräns på.

Mer läsning

Annons