Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanon med kanotkurs

Solens varma strålar blandas med små vindpustar som svalkar kanotskolans deltagare nere vid slussen. Det är Örebro Kanotförening som under sommaren arrangerat kanotkurser.

Annons
Dags att sjösätta. Eleverna på kanotskolan hjälps åt att bära ut kanoter som ska sjösättas. Just denna vecka är det 20 elever som lär sig grunderna i paddling.

Intresset har varit stort från deltagarna och sommarens kanotskola har haft alla sina platser fyllda.

– Från början hade vi tänkt att bara ha 14 stycken deltagare per vecka men intresset har varit så stort att vi har fyllt på. Vi är 20 stycken den här veckan och totalt har det varit 52 anmälda, vi kunde ha kört en vecka till, säger Anders Karlsson, tränare i kanotklubben.

Kanotskolan som genomförs vid Örebro Kanotförenings klubbhus är inne på sin sista vecka av tre och inriktar sig till barn mellan 9 och 13 år.

– Vi vänder oss till nybörjare och tycker att det är den bästa åldern. Då har man lärt sig simma och har en bra inlärningsförmåga, säger Anders.

Under kanotkurserna lär man sig det grundläggande inom paddling genom olika lekar, både i vatten och på torra land.

– Under ett pass brukar vi dela upp gruppen i två. Ena gruppen får paddla kajak och den andra spelar kanotpolo. Här ingår det att man ska lära sig att hantera kanoten, exempelvis att kunna backa.

– Det är väldigt lekfullt. Det vi vill skapa är en positiv miljö och kamratskap. Det ska vara kul att komma ner till klubben, berättar Anders.

Veckorna brukar avslutas med lite roliga aktiviteter och en längre tur till Naturens hus.

– När det är dags för avslutning brukar vi fixa lite uppdrag som eleverna ska klara av och sen paddlar vi ut till Naturens hus och käkar lite.

Andreas Albonius är kanotskoleledare och detta är hans tredje år som ledare. I sommar har han varit med under sommarens tre veckor och tycker att allt har fungerat bra.

– Det har flutit på bra. Det är fler elever detta året än förra, vilket är kul, säger han.

Nere vid bryggan står Olle Eriksson, 10 år från Kumla, iklädd våtdräkt och flytväst. Han berättar att de tidigare under dagen lekt namnlekar och nu är det dags för premiärturen.

– Det är första gången som jag ska paddla nu, men jag har paddlat en gång tidigare. Det ska bli kul.

Har paddlat förr. Klara Rinnemo, 11 år från Örebro, har varit med en vecka tidigare och tycker det är kul med vatten.
- Det är fler elever detta året än förra, vilket är kul, säger Andreas Albonius, ledare.
Stort urval. Här finns kanoter och kajaker i olika färger.
Övningar. Douglas Axén 9,5 år och Alexander Johnsson 9 år gör övningar och är laddade på att hoppa ner i kanoterna.
Kanotläger vid Skebäckbron.

Sugen på att hyra kanot?

I Örebro finns det många fina ställen att paddla kanot på, både i stadsmiljö och vid natursköna områden som exempelvis Karlslund.

Hästhagen i Karslundsområdet på väster i Örebro har kanotuthyrning. Det kostar 50 kr i timmen. Om inte Svartån passar att paddla i, finns möjlighet att hyra en vagn för 50 kr för att placera kanoten i annat vatten.

Outdoor Experience på Gustavsvikområdet erbjuder kanot- och kajakuthyrning. Det kostar 75 kr i timmen att hyra. På tisdagar arrangeras Citypaddling med start kl 10 och håller på cirka tre–fyra timmar.

Örebro Kanotförening hyr ut till privatpersoner för 50 kr i timmen, 120 kr för tre timmar. I Svartån vid Slussen.

Mer läsning

Annons