Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kärnkraften oroade mest"

Värst var oron över vad som skulle hända efter explosionen i kärnkraftverket Fukushima. Det är örebroarna Robert Öhlin, Tomas Bergström och Stefan Höög överens om efter att ha hamnat mitt i jordskalvet i Japan.

Annons
- Jag är väldigt glad över att vara hemma i Örebro igen. Men jag har också den största medkänsla med människorna i Japan och den katastrof de nu lever i, säger Robert Öhlin som är på väg hem från förskolan med 5-åriga dottern Tuva.

Nu är Robert hemma i Örebro igen, de andra har åkte vidare till Singapore.

– Det känns så skönt att vara hemma hos familjen. Samtidigt har jag den största medkänsla med människorna i Japan, det är en katastrof de nu lever mitt i säger Robert.

De hamnade i jordskalvet där marken gungade och byggnader skakade. De var på tjänsteresa för företaget Stoneridge Electronics.

– Kärnkraften oroade mest. Vi hade dåligt med uppgifter om vad som pågick. I hotellets tv fanns information men alla kanalerna var på japanska. Vi visste fortfarande väldigt lite när vi kom till flygplatsen på lördagen, berättar Robert Öhlin som natten till måndagen kom till Sverige. Han säger att han och kollegorna tog datorer och mobiltelefoner till hjälp för att försöka få veta mera.

– Informationen om kärnkraften var olika beroende på om en japansk kanal eller en från annat land förmedlade.

I Singapore finns Tomas Bergström och Stefan Höög tillsammans med en kollega från Södertälje, Jarmo Hirvonen.

– I söndags kom vi med ett plan från Tokyo hit till Singapore. Robert åkte till Sverige för att senare fortsätta till Tyskland.

Vad arbetar ni med i Singapore?– Vi kontrollerar maskiner vårt företag köpt och som snart levereras.

Hur känns det nu?– Efteråt känns allt overkligt. Man känner med alla människor som förlorat närstående och sina hem, säger Tomas.

I lördags tog sig örebroarna till ett hotell vid Tokyos internationella flygplats.

– Tidigare hade vi suttit på våra hotellrum på tjugofjärde våningen, i Tokyo, utan att våga sova.

Tomas tycker att det ändå kändes tryggare att vara i Tokyo jämfört med andra platser.

– Tokyo har hög byggsäkerhet, säkra fastigheter.

Mer läsning

Annons