Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Här kan du gå på toa i sommar - gratis

I sommar blir det gratis att gå på toa. Från juli till november testar kommunen att införa avgiftsfria offentliga toaletter.

Annons
Avgiften tas bort. Istället blir det på försök gratis att gå på toa i Örebro.

Tyck till: Är det bra eller dåligt att det är gratis att gå på offentliga toaletter?

Den 1 juli inför man på prov avgiftsfria

offentliga toaletter i centrala Örebro. Försöket håller på till den 31 oktober, sedan ska man utvärdera om det fungerade eller inte. För risken är att skadegörelsen ökar.

– Vi vill pröva och se vad det blir för effekter, säger programdirektör Åsa Bellander.

Diskussionen om gratis toaletter har funnits länge. Vänsterpartiet motionerade om det redan för ett år sedan men den motionen avslogs. Nu kom diskussionen upp igen i samband med att man ändå skulle se över hur de offentliga toaletterna ska förvaltas.

– Det finns en diskussion om att det är ojämlikt att det är avgiftsfritt för herrar att använda en pissoar medan kvinnor måste betala för att gå på toaletten. Den här diskussionen gjorde att vi ville utreda vad en avgiftsfrihet för alla skulle ge för konsekvenser, fortsätter Åsa Bellander.

I utredningen har man kommit fram till att den summa, ungefär 10 000 kronor per år, som man får in per toalett i avgifter inte täcker hanteringen av mynt och drift av myntautomaterna. Att göra det hela gratis skulle i stället bli ett nollsummespel.

– Men det beror förstås på hur mycket toaletterna används, hur mycket skötsel som behövs och om det blir vandaliserat eller inte, påpekar Åsa Bellander.

Beslut om det här fattas i dag på programnämnd samhällsbyggnad. Det slutgiltiga beslutet tar sedan kommunstyrelsen.

Har blir det gratis toa

I Örebro finns flera offentliga toaletter. Vissa är redan i dag gratis men sex stycken är avgiftsbelagda. De som är avgiftsbelagda kommer på försök mellan den 1 juli och 31 oktober att bli gratis att använda. Det är toaletterna vid:

1. Hamnplan.

2. Järntorget.

3. Centralstationen, vid södra perrongen.

4. Stortorget, i Rådhuset.

5. Våghustorget.

6. Stadsparken.

Mer läsning

Annons