Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Här letar  Öbo efter mer PCB

De oförklarliga fynden av miljögiftet PCB i Vivalla kan få till följd att alla bostadsområden i Örebro som uppfördes under 1950, -60 och början av -70-talet undersöks.

Annons
Odlingslott till soptippen.

För Öbos del handlar det i första hand om Brickebacken, Västhaga och Örnsro men även områden där PCB-saneringen slutförts som Baronbackarna, Markbacken och Pettersberg kan komma i fråga.

– Visar det sig att förekomsten av PCB inte är kopplad till byggmetoden kanhända vi får gå vidare även med Varberga och Rosta, säger Linus Larsson, miljöchef på Öbo.

PCB var ofta förekommande fram till 1972 i de fogmassor som användes när elementbyggda hus limmades ihop. Fogmassorna användes även till tätning vid dörrar och fönster. Efter miljölarmet om PCB på 1970-talet förbjöds användningen.

– Vi kommer att ta ett antal prover i Brickebacken, Örnsro och Västhaga, några prover per gata för att få en översikt, det räcker för att få träff om det finns problem liknande de i Vivalla, säger Linus Larsson.

– I bland annat områdena Markbacken, Baronbackarna och Pettersberg där vi har avslutat PCB-saneringen i höstas ska vi ta prover på marken nu i vår när tjälen gått ur jorden.

Efter fynden i Vivalla tas dels prover i den översta decimetern av jordskiktet och även tre decimeter ner i marken. I Oxhagen togs under 2008 800 prover.I Vivalla har man så här långt ett drygt 60-tal provpunkter.

I första hand är det de områden som är orangefärgade som ska undersökas.

Mer läsning

Annons