Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Tre nya vindkraftverk 2014

Örebro och Kumla kommun investerar i tre nya vindkraftverk i Mosås.
– Vi planerar att driftsätta verken under 2014, säger Lennart Eriksson (S).

Annons

Det är det gemensamma vindkraftbolaget Vindkraft Örebro-Kumla AB som står bakom satsningen.

– Det känns bra att vi håller en hög takt i köp av vindkraftverk. Med de tre nya i Mosås så har bolaget totalt sju vindkraftverk på gång. Klimatarbetet kräver en hög takt, vi kan inte stilla sitta och titta på när vårt jordklot hotas av dagens stora koldioxidutsläpp, säger Björn Sundin (S) ordförande i Vindkraft Örebro-Kumla AB.

Totalkostnaden för de tre verken är 90 miljoner kronor.

– Det ger plus i kommunkassan redan år ett, så det är en mycket bra affär, säger han.

Kalkylen är beräknad på intäkterna för att leverera elen ut på nätet minus investeringskostnaden uppdelad på 20 års avskrivningstid.

Enligt Sundin kommer de tre verken dessutom att minska koldioxidutsläppen med 6 800 ton.

Oppositionsrådet Staffan Werme (FP) är dock inte imponerad av de nya vindkraftssatsningarna. I en artikelkommentar här på na.se skriver han:

– Björn Sundins sätt att räkna är röda förhoppningar. Det förutsätter kraftigt ökade elpriser, som just nu ser ut att sjunka, fortsatta skattesubventioner genom så kallade certifikat, som sannolikt kommer att tas bort, och legal skatteplanering, som sannolikt kommer att stoppas. Vindkraftbolaget riskerar att kosta örebroarna ett par hundra miljoner kronor. Låt de privata vindkraftägarna ta risken och bli istället en bra energikonsument. Det vinner både miljön och välfärden på.

Förutom de tre planerade vindkraftverken äger bolaget i dag ett i Frotorp i Hallsbergs kommun. Och det ska även pågå ”långt gångna diskussioner” om fler vindkraftprojekt i regionen.

– De tre verken i Mosås, med en maxhöjd på 150 m, upphandlas just nu och vi planerar att driftsätta verken under 2014 . Tillsammans kommer de att producera ca 17 GWh vilket motsvarar hushållselen för 3 300 hushåll. Beräknat i minskade koldioxidutsläpp så är det 6 800 ton CO2, säger Lennart Eriksson (S) vice ordförande i Vindkraft Örebro- Kumla AB.

Mer läsning

Annons