Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klinik på USÖ missade cancer

Patienten fick besked att hon hade haft dubbelsidig lunginflammation, och att cancern inte kommit tillbaka - men det hade den. Nu kritiseras gynonkologiska kliniken på USÖ.

Annons

I december 2005 drabbades den då 64-åriga kvinnan av cancer i livmodern. Hon genomgick operationer och strålbehandlades, varefter kontroller genomfördes var tredje månad. I april 2007 kunde läkare fastslå att cancern hade återkommit, nu vid urinblåsan. En "skugga på levern" som upptäcktes betraktades som helt ofarlig. Kvinna opererades igen och fick nya strålbehandlingar. I februari 2008 konstaterades att allt såg bra ut, och samma besked fick kvinnan vid ett antal återbesök.

Försämrades

Under hösten 2008 försämrades patientens hälsa - hon kände sig trött och hade gått ned i vikt. Hon undersöktes och läkarna vid gynonkologiska kliniken konstaterade att hon hade en dubbelsidig lunginflammation. Man slog också fast att cancern inte hade kommit tillbaka. Kvinnans hälsa försämrades ytterligare och den 6 december genomfördes en skiktröntgen - den visade på cancer i lever, körtlar och buk. Cellbehandling påbörjades, men kvinnans liv gick inte att rädda. I mars 2009 avled hon.

Efter att ha granskat ärendet riktar nu Socialstyrelsen kritik mot gynonkologiska kliniken. Man anser att ansvarig läkare borde ha reagerat på de klassiska cancersignaler som patienten uppvisade, i form av trötthet, viktminskning och blodbrist. 

Mer läsning

Annons