Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lovade flytt - fick vänta två år

En örebroare med funktionshinder behövde plats på ett gruppboende. Men trots att Örebro kommun gav grönt ljus dröjde det nästan två år innan flytt. Den förseningen kostar nu 200 000 kronor.

Annons

Örebroaren är autistisk och sökte plats på ett boende med särskild service och personal dygnet runt. Det beviljade Örebro kommun i början av juni 2011. Problemet var bara att det inte fanns några lediga platser på de kvalificerade boendena. I stället fick vårdsökanden bo kvar hos sina föräldrar tills vidare.

Orimlig väntan

Det dröjde dock innan kommunen kunde fullfölja sitt beslut. Först i början av mars 2013, 21 månader efter att flytten beviljats, fick vårdsökanden plats på ett boende. En orimligt lång väntan, menade Socialstyrelsen som tog ärendet till förvaltningsrätten och begärde att Örebro kommun skulle betala för förseningen.

Svår bostadsmarknad

Örebro kommun höll inte med Socialstyrelsen utan hävdade att man gjort vad man kunnat för att ordna en plats åt vårdsökanden. Eftersom bostadsmarknaden i Örebro var svår och det tar flera år att starta upp nya boende blev väntetiden lång. Den förklaringen vann dock inget gehör hos förvaltningsrätten. Örebro kommun döms därför att betala 200 000 kronor i särskild avgift till staten.

Mer läsning

Annons