Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen stoppar uteserveringens stuga

Ja till uteservering på Stortorget och ja till alkohol. Det är klart från kommunen sedan tidigare, men plötsligt sätter man stopp för den röda stuga som Stora Örebro hela tiden har sagt att man vill ställa dit.

Annons
Till vänster: Ivy Bars uteservering som står på Stortorget. Till höger: Stora Örebros planerade uteservering som nu stoppas.

– Det känns som om de inte har respekt för en som företagare, som om man driver en skolverksamhet på kul, säger Robert Sandqvist, delägare på Stora Örebro.

Restaurang Stora Örebros planer för sommaren är en uteservering på Stortorget med staket och en liten röd stuga. Man bad att kommunen grävde ned ledningar för avlopp och vatten så att det ser snyggt ut. Planerna visades för tekniska förvaltningen för två månader sedan.

– Markupplåtelsen är klar och jag har redan betalat hyran och jag har fått alkoholtillstånd. Kommunen vet exakt var de ska gräva för ledningarna, och har fått ritning på byggnaden, säger Robert Sandqvist.

Men ingenting har hänt.

– Jag skulle ha varit i gång i början av maj. Men de har inte ens börjat gräva för ledningar, som kommunen redan godkänt. Varför dröjer det? Det kryper i kroppen på mig och jag har ont i magen, säger Robert Sandqvist.

När ritningarna presenterades första gången var det ingen som sa något om stugan, men när ärendet till slut nådde bygglov och sedan beslut i byggnadsnämnden tycker man inte om utformning och färg.

– Situationen är patetisk när folk sitter i samma hus och inte kan kommunicera med varandra, och det är jag som blir lidande, säger Robert Sandqvist.

Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad, konstaterar att det är många nämnder inblandade i sådana här beslut. Det är därför det finns en restauranggrupp med folk från olika avdelningar på kommunen, så att företagarna kan få ha en person att prata med och få besked om vad som krävs.

– Här har det inte blivit så. Jag kan inte svara på varför. Om vi hade tagit det samlat och suttit vid samma bord från början hade det säkert inte varit en fråga nu, säger han.

Ambitionen är att skapa förutsättningar för uteserveringar, men han påpekar samtidigt att Stortorget kring Engelbrektstatyn är speciellt.

– Den kanske känsligaste platsen i Örebro. Stadens kärna. Jag tycker inte att deras förslag var det snyggaste jag har sett. Men det går säkert att hitta en lösning om vi sätter oss ned, men jag hade hoppats att den lösningen hade kommit lite tidigare, säger Björn Sundin.

I dag ska Robert Sandqvist möta tjänstemän och politiker. Han har redan förlorat en månad, källaren är full med utrustning för en halv miljon kronor till uteserveringen och personal vill veta när de kan börja jobba.

– Jag kommer att kräva ett beslut i morgon och att de börjar gräva. Jag kan inte stå här och trampa, säger han.

Mer läsning

Annons