Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstiga rätter och okoktpotatis - Inga-Lisa fick nog

Inga-Lisa har fått nog av rå fisk, halvkokta potatisar och ogräddade pajer. Nu har hon sagt upp beställningarna på matlådor från kommunen.

Annons

Inga-Lisa bor ensam i en lägenhet sedan maken nyligen gick bort. Hon ser dåligt, hör dåligt och hon har svårt att röra sig, går med rollator och behöver hemtjänst. Hon har också fått rätt till mattjänst, alltså att kommunens kök levererar en lunchlåda per dag hem till henne. Men trots skröpligheten är det inget fel på hennes intellekt eller smaksinnen. Och nu är hon upprörd. Hon anser att det som erbjuds i den kommunala lunchlådan är oätligt. Efter att en tid ha kastat stora delar av lunchlådan, har hon nu sagt upp maten.

Nöjd tidigare

För bara några månader sedan var hon väldigt nöjd. Varje dag kom en lunchlåda med husmanskost levererat till henne av hemtjänsten från Rostahemmet. Det var mat hon kände igen, både till namnet och smakerna, och det var gott, intygar hon.

– Den hade ofta hunnit bli ljummen men då mikrade jag den i en minut. Det spelade ingen roll, det fanns inget att klaga på, säger hon.

Men så tog kommunen beslut om att matlådorna till de äldre som bor hemma ska levereras kalla, tre dagar i veckan. Många av kommunens äldre som bor centralt får numera sin mat lagad på Norrbyhemmet, bland dem Inga-Lisa.

För henne blev det lite av en chock.

”Konstiga maträtter”

– Till att börja med är det inte mat för äldre. Det är konstiga maträtter med konstiga smaker, sånt som äldre inte alls känner igen, säger hon och tar som exempel burgundisk gryta och champinjonsoppa med hela champinjoner i.

För det andra levereras maten nu helt kall och ska värmas. Och nu är det slut med leverans varje dag av färsk mat. I stället har hon fått fredagens, lördagens och söndagens mat på fredagen. På söndagen, när hennes generation traditionellt äter festmat, får hon numera nöja sig med två dagar gammal mat.

Men det är inte där hennes kritik ligger, egentligen. Kritiken handlar om kvaliteten på maten. Den är usel, menar hon.

– Det händer ofta att potatisen inte är genomkokt. Då har jag fått plocka ut den och koka den igen för att det ska gå att äta, berättar hon.

Halvrå fisk

Hennes dotter och svärson är med när vi träffas och de fyller i och berättar om halvrå fisk som alltså ska stå i kylskåpet några dagar i värsta fall och om pajer där pajbotten inte är genomgräddad.

Men klagomålen slutar inte där. Hon berättar att det hänt flera gånger att hon inte fått någon mat. Den har varit slut, har beskedet varit.

– En gång ringde en kille hit och sade att det inte fanns mat kvar och att han hoppades att jag hade något annat att äta den dagen. Han lovade att jag skulle slippa betala den dagen men när räkningen kom, fick jag betala i alla fall, fortsätter Inga-Lisa.

Men nu har hon tröttnat på den kommunala maten. I stället ska hon nu gå till affären och köpa frysta lunchlådor från Dafgårds, Findus och andra leverantörer, säger hon.

Hon tänker på alla gamla som är svårt sjuka och inte kan protestera mot det som händer, därför vill hon berätta för oss.

Ändå vill hon inte att vi ska skriva hennes riktiga namn. Hon är rädd att ses som gnällig och kanske få sämre vård om hon berättar. Men Inga-Lisa är nu inte den enda som berättat för oss om halvrå mat och uteblivna matlådor. Vi har fått flera mejl från oroliga anhöriga och telefonsamtal från äldre om just matlådorna.

En sonson oroar sig för sin mormor som inte längre äter lunchen, en äldre kvinna berättar att maten uteblir emellanåt, att hon är orolig varje dag om hon verkligen ska få någon mat. I april hade NA en insändare från en hemtjänstanställd som reagerade på att maten blivit så mycket sämre för de gamla.

Fotnot: Inga-Lisa heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons