Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde extremt snabbt - med 80-årig kvinna

(UPPDATERAD 14:57) Den 30-åriga taxichauffören hade en 80-årig kvinna i passagerarsätet. Ändå körde han extremt snabbt. Olyckan var ett faktum.

Annons

- Flera vittnen har berättat om att han framfört bilen i mycket hög fart. Så vi börjar att få en god bild över olyckan, säger Mats Öhman på polisens länskommunikationscentral.

Det var vid 09.20-tiden som olyckan inträffade på centrala Södermalm, i korsningen Borgmästargatan/Bredgatan. Taxibilen kom från Stortorget-hållet.

- I korsningen vid Bredgatan kunde han på grund av hastigheten inte hålla bilen kvar på sin sida, utan åkte över refugen och kolliderade med en mötande bil.

Taxichauffören och den 80-åriga passageraren skadades allvarligt i olyckan. Enligt en kommuniké från USÖ ska skadorna inte vara livshotande. Föraren av den mötande bilen, en stadsjeep, ska ha klarat sig med lindriga skador i form av smärtor över bröstet.

- Det var nog tur att det var den typen av bil, annars hade det nog blivit en dödsolycka direkt. Det kan det visserligen bli nu också, vi vet inte, säger Mats Öhman.

Taxichauffören, som enligt uppgifter till NA färdades utan bilbälte, är nu misstänkt för vårdslöshet alternativt grov vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.

Kent Jensen är vd på Örebro läns taxi. Han har inte fått ta del av så mycket information om olyckan.

- Jag har inte haft kontakt med sjukvården, så jag vet inte hur chauffören mår.

Enligt polisen ska chauffören ha kört extremt snabbt - vilka är era instruktioner till förarna angående hastighet?

- De är självklara i alla lägen: Man ska följa lagen. Det är ingen skillnad på yrkeschaufförer och dig och mig.

Hur hög är tidspressen för era chaufförer?

- Inte så hög. De har ett tidsschema, men håller inte det ska de kontakta länstrafiken. Det finns inget som motiverar att man skulle köra för fort.

Hur agerar ni efter olyckor?

- Vi har en krishanteringsplan som vi följer. Den innebär exempelvis kontakt med anhöriga och eventuell kontakt med kyrka och så vidare. I det här fallet är de anhöriga kontaktade av polisen.

Var det här en färdtjänstkörning?

- Det vill jag inte uttala mig om förrän jag vet mer om det inträffade.

Kan den 30-åriga chauffören behålla jobbet?

- Det är inget jag spekulerar i. Det är alldeles för tidigt att säga, säger Kent Jensen. 

Läs också:

Våldsam krock på Söder - två allvarligt skadade

Mer läsning

Annons