Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaden för hemvård ska sänkas - ännu mer

Örebro kommuns hemvård är dyrare än andra kommuners och även privata företags hemvård. Nu måste kostnaderna för verksamheten sänkas med flera miljoner.

Annons

De senaste åren har kommunen jobbat hårt för att sänka timkostnaderna för hemvården. Till största delen genom att öka tiden man är hos brukarna, vilket är den tid som det betalas ersättning för.

Från en kostnad på över 700 kronor i timmen landade man förra året på 432 kronor, men det räcker ändå inte. Man måste ned ytterligare 92 kronor för att gå jämt upp med den ersättning som utbetalas.

– Ja, det är bekymmersamt i dag, men tittar vi över tid är man på rätt väg. Fast vi ligger fortfarande för högt om man tittar på jämförbara kommuner, säger Rasmus Persson (C), ordförande i programnämnd social välfärd.

Rasmus Persson tror därför att det går att sänka kostnaderna utan att kvaliteten försämras.

– Ja, det tror jag absolut, om vi tittar på övriga Kommunsverige kan vi inte säga att vi har mycket högre kvalitet än vad de har i exempelvis Västerås, däremot har vi högre kostnader. Då måste vi fråga oss varför? Jag vet att man kan göra det här med bibehållen kvalitet utifrån att det faktiskt görs i dag på andra håll, säger han.

Personalen får springa rätt hårt i dag, är inte risken att de får springa ännu mer?

– Ja, de springer rätt hårt i dag. Men allt har inte med personal att göra, utan även med lokaler och med hur vi konstruerar verksamheten. Det kan handla om exempelvis nyckelfri hemtjänst, som inte är hela lösningen, men ett bra exempel på hur vi kan förbättra verksamheten och göra den effektivare, säger Rasmus Persson.

Mer läsning

Annons