Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krampen - en kamp med tradition

Även om ungdomar utkämpar kampen är den inte längre enbart en ungdom. Krampen närmar sig medelåldern.
Krampen 2011 avgörs 8 juni på Rosta gärde.

Annons
För länge sedan. Rodd under Krampen 1976. BILD: ANDERS ERKMAN

Stadsliv är i kontakt med örebroaren Christer Blohm som är med när allt börjar. Vi skriver våren 1973. Olof Palme leder Sverige. Björn Borg ska snart fylla 17 år. Popgruppen Abba är ännu inte impopulär inom vänsterleden. Pinochet har ännu inte tagit strypgrepp på folket i Chile. Ja, ni förstår att det är länge sedan.

Christer Blohm tillbakavisar vissa uppgifter om att det var eleverna på Karro och gymnastiklärarna Krabbe eller Söderhjelm som har del i själva embryot till Krampen.

Glömt för en tidBlohm vill däremot sända en ärans och tacksamhetens tanke till Bertil Sawert. Han är ordförande i elevrådet på Risbergska och i denna stund skriver vi våren 1971. (Risbergska skolan finns i nuvarande Engelbrektsskolan.) Sawert gillar inte idrottsdagarna. Dessa spenderar han på ”Domusfiket”. Han dricker emellertid inte bara kaffe utan presenterar också en idé om en ny typ av idrottsdag, en tävling mellan stadens gymnasieskolor. Dock faller hans idé i glömska - för en tid.

Det blir januari 1973. Frågan om en tävling tas upp på ett elevrådsmöte på Risbergska. En av ordförandena refererar till Sawert. (Andan är progressiv och ordförandeskapet är delat, en man, en kvinna.) Sawerts tankar justeras något. Bland annat stryks grenen pilkastning.

Premiär 1973Så småningom får gossen Ulf Björnehaag uppgiften att organisera programmet för den allra första Krampen. Först nu inbjuds eleverna från Karro till den kommitté som ska samordna aktiviteterna. Krampen blir verklighet våren 1973.

I den så kallade helvetesstafetten ingår momentet krypning. En yster, slank, rask och ständigt talför yngling som kryper 100 meter första året heter Peter Götell. 1974 lämnar Götell krypstadiet och blir cox i en av roddbåtarna. Senare i livet blir han ledarskribent på Nerikes Allehanda.

– Krampen har blivit kultur i Örebro. En dag kan årtalet 1973 bli lika viktig som 1829 är för Oxford och Cambridge. I dag har kampen i England en egen hemsida, en egen cd med bilder och bakgrundsmaterial samt en officiell historiebok, ”The battle of the blues”, säger Christer Blohm som just denna vår -73 var elevrådsordförande på Risbergska.

35 år sedan. Dragkamp under Krampen 1976.
Kultur i Örebro. Programmet från Krampen 1973.
Christer Blohm. Bilden togs inte 1973 utan 2010.

Mer läsning

Annons