Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krampen slutade medbråk och polisbesök

Skadegörelse, bråk, polisbesök och hätsk stämning. Det beskriver verkligheten i samband med årets Krampen.
– Arrangemanget måste genomföras i enlighet med skolans värdegrund. Polisinblandning och skadegörelse hör inte hemma här, säger Mats Kempinsky, gymnasieenhetschef på Risbergska skolan.

Annons

Krampen, den traditionella idrottstävlingen mellan gymnasieskolorna Karolinska och Risbergska, brukar kryddas med glåpord, häcklande och retsamma ramsor. Men i år togs häcklandet till en annan nivå.

Stökigt på Karro

Vid tolvtiden natten mot onsdag kallades polisen till Karolinska skolan – det var stökigt på platsen och patrullen fick medla mellan bråkande elever från de bägge skolorna. Vid 01.20-tiden var det dags igen, men bråket avstannade när poliserna visade sig. Båda skolorna hade under natten råkat ut för skadegörelse i form av äggkastning. Enligt uppgift till NA ska en elev också ha hotats med en soft airgun i samband med oroligheterna.

Förbättra attityderna

– Vi hade förberett för peppet på skolan, och kunde aldrig tänka oss att det skulle bli så här illa.

Det säger Simon Bylund, Krampengeneral på Karolinska skolan. Han menar att enda sättet att komma tillrätta med problemen är att utöka samarbetet mellan skolorna och förbättra attityderna.

– Vi måste få till en mer sportslig inställning till arrangemanget. I vissa kretsar handlar det nu mer om att den som saboterar mest är bäst, säger Simon Bylund.

Skolans värdegrund

Mats Kempinsky, gymnasieenhetschef på Risbergska skolan, menar att hela arrangemanget ska genomföras enligt skolans värdegrund.

Är bråk och skadegörelse i enlighet med skolans värdegrund?

– Nej, det är det inte. Men samtidigt är det viktigt att särskilja händelserna här. Tävlingarna är en rolig upplevelse för de allra flesta och samlar eleverna. Men man kan fundera på hur bra det är med peppet natten före.

Hur blir det med Krampen nästa år?

– Vi måste naturligtvis samtala om detta och utvärdera årets arrangemang tillsammans med Karolinska skolan och Krampengeneralerna, säger Mats Kempinsky.

Mer läsning

Annons