Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravaller hotar Åkessons turné

(UPPDATERAD 16:25) Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom till Örebro. Av säkerhetsskäl hade partiet inte annonserat besöket.

Annons
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) omgiven av poliser, på väg att förtidsrösta på tisdagen på Kulturhuset i Stockholm.

– Vi har gått ut med besöket först i dag för att slippa oroligheter, säger Jimmie Åkessons presstalesman Sven-Olof Sällström.

I veckan har Sverigedemokraterna ställt in möten i Göteborg, Uddevalla och Norrköping på grund av oroligheter. Klockan 13 i dag besökte Jimmie Åkesson Stortorget i Örebro för att prata med väljare, media och valarbetare.

– Vi har inte haft så många klassiska torgmöten med megafon, och vi har inte alltid förannonserat våra möten, just för att slippa stök, säger Sven-Olof Sällström.

Först några timmar före partiets besök skickades ett pressmeddelande ut till media.

- Det är känt i vår ledningscentral, vi har mötet och platsen under kontroll. Det kan vara av både uniformerad polis och civilpolis. Exakt hur vi gör vill vi inte säga, sa Mats Nylen, informatör på Örebropolisen, före mötet.

Enligt Anders Wallin, vakthavande befäl på Örebropolisen, var mötet lugnt. På eftermiddagen fortsatte Jimmie Åkesson till Karlstad för att hålla ett tal klockan 16.

- Där är det känt att han ska komma, och vi har stöttat Värmland med 15-20 poliser, säger Anders Wallin.

- Målsättningen är att han ska kunna hålla sitt tal i demokratisk ordning.

Dock ställdes mötet i Karlstad in då polisen inte kunde garantera partiledarens säkerhet.

Mer läsning

Annons