Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativt pill ska ge teknik-sug

En heldag i teknik. Det var vad som stod på torsdagens schema för åttondeklassarna i Adolfsbergsskolan. Tanken är att skapa ett intresse för teknik som lockar fler elever att välja tekniska utbildningar i framtiden.

Annons

Gudrun Greger, studie- och yrkesvägledare på Adolfsbergsskolan, tycker att teknikämnet tar alldeles för lite plats i dagens undervisning. Därför har man en teknikinspirationsdag på skolan och bjudit in elever från Tullängsskolan samt teknik- och entreprenörskolan KomTek.

–Vi behöver tekniker i samhället, teknik finns överallt. Jag vill ha tuffare teknik i undervisningsmiljö, jag vill den ska ta större plats och att man ska samarbeta med ämnet bild i designsyfte. Sätt färg på tekniken, illustrera och filma den.

Många samhällsvetare

Tanken är att de åttor som väljer till gymnasiet om två år ska inspireras att välja tekniska utbildningar.

–Vi har en övervikt av samhällsvetare, många väljer det i tron om att det är en bred bas med alla möjligheter. Men kommer du ut som samhällsvetare kan man inte få jobb på det utan man måste gå vidare till högre studier. Läser man teknik på gymnasienivå kan man gå ett extra fjärde år och bli utbildad gymnasieingenjör, ta en paus från studierna och gå ut och få jobb, säger Gudrun Greger.

Matilda Halldén sitter på stationen robotik och programmerar via en dator inställningarna på en robot som sedan ska följa en tejpad sträcka längs golvet med hjälp av en ljussensor.

–Att syssla med skapande verksamhet och utforska nya saker är alltid roligt. Det är bra att man kommer ut till skolorna och är engagerade och vill lära oss saker, det tror jag kan locka många att välja teknik i framtiden.

Intressant dag

Hennes labbpartner Vendela Jurland tycker att de vanliga tekniklektionerna borde vara mer som teknikdagen.

–Det är kul att skapa och intressant att se hur saker fungerar.

Mer läsning

Annons