Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare varnas för bluff

Flera Örebrokrögare har den senaste tiden fått en faktura på en brandteknisk utredning. En tjänst som ingen av dem har beställt. I brevet står det att serveringstillståndet kan dras in om fakturan inte betalas.

Annons
Så här ser fakturan ut som skickats ut till krögarna.

-Det är en bluff, betala inte, säger Ulf Smedberg, vice brandchef på Nerikes brandkår.

Flera krögare har den senaste tiden hört av sig till Örebro kommun. De har alla fått ett brev från företaget DilipKim Consulting AB från Göteborg. Brevet är utformat som en faktura på 2625 kronor som ska betalas inom tio dagar.

-Jag är rädd för att flera krögare har betalt. Läser man inte det finstilta ser det ju ut som en faktura, säger Ulf Smedberg.

Fakturan avser ett brandtekniskt utredningsarbete och brandskyddsdokumentation. I brevet står det tid och datum för när utredningen ska ske. Det står även att krogen kan bli av med serveringstillståndet om fakturan inte betalas.

-Det är fult att någon som utger sig för att vara en konsultfirma hotar krögarna att de kan bli av mitt sitt alkoholtillstånd, säger Leif Andersson, alkoholhandläggare Örebro kommun.

En krog kan bli av med sitt alkoholtillstånd om de inte sköter brandskyddet. Men det är upp till Nerikes brandkår att kontrollera att krogarna sköter sitt brandskydd, inte någon konsultfirma.

-Det är tråkigt när det dyker upp sånt här, det kan hända att krogarna tappar förtroendet för oss, säger Ulf Smedberg. Det är mycket lättare att jobba när man har en bra relation och kan lita på varandra. Detta skapar ett hack i det förtroendet.

Företaget finns med på Svensk handels varningslista. På både Nerikes brandkår och Örebro kommun ber man krögarna att ignorera bluffen.

-Släng fakturan i papperskorgen, betala inte, säger Ulf Smedberg.

Mer läsning

Annons