Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "Jag har kontrollbehov"

När ni läser det här så kan det vara så att jag ligger hemma i sängen och sover ut efter en tuff tur och retur resa till Göteborg.

Annons
Pelle Blohm om livelexir längs vägen mellan hem och bort.

Men det kan också vara så att jag precis vaknat upp i ett rum någonstans i Göteborg. Igår var jag nämligen på svensexa på västkusten vilket inte händer jätteofta numer när man närmar sig de femtio. Jag kommer att ha slängt ner lite kläder, en tandborste, lite lukta gott och hårgelé för att köra ner på vinst och förlust. En chansning som hör ungdomen till.

Jag är nämligen en enastående korkad person med någon sorts planeringsfobi. Om jag orkat kolla upp datumet hade jag rätt tidigt insett att bandet Foo Fighters fanskara skulle ha bokat upp nästan varje bädd i hela staden. De som eventuellt blivit kvar skulle deltagarna till Grill BBQ-VM i helgen ha snott. Så ser det ut. Jag har ingenstans att sova. Hatar sånt. Har aldrig varit den där det-löser-sig typen. Har aldrig varit den där festivaltypen som nöjer sig med ett liggunderlag under en gran. Eller med ett baksäte i en bil. Jag behöver inget extra. Bara en skrubb med egen dörr inom räckhåll och en nyckel för att själv kunna bestämma när det är dags att gå och duna. Kort sagt. Jag har kontrollbehov.

Vill inte vara beroende av andra och bli utelåst som en iskall vinter i Västerås för många år sedan. Eller låta en kompis boka en Londonresa och inse när man kommer fram att han struntade i att boka hotellrum eftersom sånt fixar sig. Jag vill inte heller dela rum med folk jag bara är lite bekant med och som kanske ramlar in packade med efterfestvänner eller kanske med en donna i handen. Jorå. Sånt händer. Därför väljer jag enkelrum. Om möjligt.

När det kommer till fester, festivaler och olika tillställningar då blir jag ett superego och en diva som kräver full kontroll på allt. Det har hänt att jag gått ett par mil hem mitt i natten, stannat och blundat en kort stund på en busshållplats, bara för att få sova i min egen vrå. Att tränga sig på och invadera bekantas hem känns inte heller bra. Något erbjudande kommer jag säkert få. Men vakna upp som en främling med baktungt huvud och käka frukost med familjen...

När jag skriver det här lutar det åt en alkoholfri kväll och 30 mil genom sommarnatten tillbaka till Örebro. Det blir skitjobbigt. Men jag kommer att ha kontroll.

Listan

1, Midsommarafton:

En vecka kvar. Sen vänder det igen. Kan någon tala om för mig att det är ett skämt. Visst är det 13 maj idag!

2, Böcker:

Högarna växer sig allt högre. Men jag kommer inte igång. Har haft så mycket annat i huvudet. Ge mig tid och inspiration tack.

3, Rudbeckstunneln revival:

De två senaste veckorna har varit galna. Bilar kör svinfort genom stan. Hela tiden. Någon som bryr sig? Polisen? Kommunen? Nån myndighet? Gud? Självklart inte!

Mer läsning

Annons