Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Rädd för förändring? Flytta!

Jag läste en artikel av stadsforskaren Jerker Söderlind för några år sedan angående problemet med ideliga överklaganden i Stockholm så fort ett nytt hus skulle byggas.

Annons
Pelle Blohm Betraktelser från Frankfurts flygplats

Han menade att det är egoisterna som stoppar utvecklingen. Ingen vill ha ett nytt hus som stör utsikten där man bor, ingen vill ha fler människor intill sig. Bygg inte här, bygg någon annanstans är alltid budskapet. Han menade att vi måste stoppa de egoistiska gnällmånsarna och få dom att acceptera att stadens själva poäng är att ställa många hus på samma plats och skymma sikten för varandra.

Jag tänkte på den där artikeln när jag i tisdags läste om öppnandet av nya trafiklösningar genom Örebro. Alla vet att Örebro växer. Alla vet att det behövs nya lösningar på hur trafikflödena ska gå för att undvika kaos i den nära framtiden. Förvisso skulle rätt många politiker vilja förbjuda biltrafik helt och hållet i stan men än så länge finns bilar och då behöver man hitta lösningar för att få det att fungera. Som ett brev på posten kommer de drabbade fram och menar att inte just här. Varför inte där istället. Egoistiska ställningstaganden som jag mycket väl förstår. Jag skulle gärna stänga av all trafik på Rudbecksgatan och Kungsgatan mellan elva och fem varje natt. Står knappt ut med brölande motorcyklar, raggarbilar och alla rallyrace som pågår där när jag behöver sova.

Men nu har jag valt att bo där mitt i stan med alla dess för-och nackdelar. Vill jag ha tyst så får jag väl flytta tillbaka till villaidyllen igen.

Jag menar inte att man ska behöva stå ut med vad som helst men att bo i en stad som växer och vill utvecklas innebär förändring i sin närmiljö. Saker och platser kommer inte att se likadana ut som de alltid har gjort. Nya hus, nya gator, nya järnvägsräls och ombyggda torg och parker är något vi får acceptera. Jag vill påstå att de som är rädda för förändring bör genast börja fundera över att flytta till någon lugnare plats än Örebro. Om man tittar lite på de byggprojekt som planeras de närmaste 10-20 åren så kommer denna stad att ömsa skinn rejält. Enbart den så kallade ”Pulsådern” längs med järnvägen från Svampen till expanderande Gustavsviksområdet med det nya resecentrum mitt i lär vända denna stad upp och ner. Släpper vi inte egoismen lär det bli många strider de närmaste åren.

Tre saker jag inte gillar men fått acceptera

1, Antibilismen. Jag gillar bilar, jag gillar att åka bil. Fast jag vet att jag kör i motvind så njuter jag varje gång jag kör ut genom garageporten.

2, MP som höll på att döda hela Örebro city innan dom röstades bort. Byggde ett fort så att folk inte kom in till stan. Nu ryter MP igen.

3, Den fortsatta satsningen på externa köpområden utanför Örebro centrum. En galenskap. Trenden går nu åt andra hållet. Men inte här i Örebro.

Mer läsning

Annons