Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Sluta vara så satans rädda!

Jag stod i dörröppningen och skulle precis gå på hundpromenad när en journalist här på NA ringde och frågade vad som var viktigast i EU-valet.

Annons

Stressad och med kopplet i handen hafsade jag iväg ett svar som jag inte har en aning om hur det blev. Säkert jättemärkligt som det oftast blir i små rutor av snabbkommentarer. Vad som är viktigast vet jag faktiskt inte men att det är viktigt att rösta det borde vi alla inse så som det poltiska klimatet ser ut idag.

När ni läser detta har jag också röstat eftersom jag kommer tillbringa valdagen i Kalmar. Exakt hur jag kommer att rösta vet jag inte när detta skrivs men jag kommer åtminstone göra min lilla insats för att försöka se till att de rasistiska, nazistiska och högerpopulistiska vindarna dör av syrebrist. Rasister är rasister men jag förstår inte hur så kallade vanliga väljare kan tänka sig att rösta på nationalistiska partier som vill stänga in oss här i vårt lilla hörn av världen för att enbart umgås med oss själva och ägna oss åt sura gamla konservativa värderingar som inte ens var bra förr. Så jävla trist. Sluta va så satans rädda. Öppna fönstret. För jag förstås inte heller att de som väljer att rösta på dessa trista bakåtsträvare inte inser att det inte bara handlar om invandringsfrågor. Samhället kommer generellt bli så oerhört mycket mer intolerant och begränsat med dessa förvridna hjärnor vid makten. De kommer slå mot det fria samhället där du faktiskt får leva på det sätt du vill inom lagens ramar. Yttrandefriheten kommer begränsas, klimatet mellan människor hårdna och misstänksamheten människor emellan öka. Det finns inget vackert i ett machohårt uniformsamhälle där gator är exercisgårdar för livrädda individer och makthungriga, manipulativa populistiska ledare. Mina händer darrar av frustration.

Jag vill ha ett öppet Europa utan gränser. En öppen värld. En utopi kanske men jag drömmer om det. Gränser stänger inne eller ute människor, gränser gör att vi delas upp och lever åtskillda som dom och vi. Gränser gör människor och länder egotrippade. Vi ser till oss och de våra som i gamla klansamhällen istället för ett enda stort vi där handel, tankar, erfarenheter, kärlek, forskning och ansvar förenar oss. Både i goda och hårda tider.

EU är långtifrån det där nu. Men min röst kan kanske föra oss dit.

EU-frågor:

1, Att rösta bort de rasistiska högerpopulistiska partierna är just nu kanske det viktigaste av allt. Att nazism återigen är ett alternativ för människor i Europa är faktiskt helt sjukt.

2, Djurhållningen och vår galna relation till mat är något vi måste ta mycket hårdare på. Det är vidrigt hur vi behandlar djur för att vi ska få vårt överflöd av mörad biff till vardagsgrillningen.

3, Yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Hotade rättigheter som vi tar för givet. Vakna!

Mer läsning

Annons