Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronofogden nära säljapiratkopierade klockor

Två piratkopior av armbandsur skulle ha sålts på kronofogdens auktion i Örebro under torsdagskvällen.

Annons

Men nu är försäljningen stoppad.

– Det hade naturligtvis sett väldigt illa ut om kronofogden sålt piratkopior. Vi ska nu undersöka hur klockorna överhuvudtaget hamnat i auktionsförteckningen, säger Rickard Knutsson Öy, jurist hos fogden. Den som upptäckte klockorna var kronoinspektör Kennet Carlsson som håller i förberedelserna för auktioner av utmätt gods.

– Jag tyckte uren såg lite konstiga ut, speciellt kartongerna de förvarades i. Jag kontaktade en kollega som har en äkta sådan klocka och han kunde direkt säga att det var kopior, berättar Kenneth Carlsson.

Flera har reageratReagerat har också personer som hört av sig till NA gjort. De har undrat om kronofogden verkligen ska sälja piratkopior.

Listan över auktionsgods finns på kronofogdens sida på internet. Bland de över 200 punkterna ingick fortfarande på onsdagen de två armbandsuren med titeln ”Breitling for Bentleyklocka” och med tillägget ”kopia”. De skulle säljas för 500 kronor styck tillsammans med tv-bänkar, soffor, fiskespön, champagnekylare, golfbagar, tv-apparater och allt det andra.

”Väldigt olyckligt”Bo Jonsson, enhetschef hos kronofogden, säger att kopior självklart inte ska säljas.

– Det är väldigt olyckligt att uren fanns med på utropslistan. Klockorna skulle ha stoppats tidigare i processen, inte gått så långt som till lista och auktion. Den som gjorde utmätningen trodde förstås att de var äkta.

Det som säljs på auktionerna är sådant som hämtats in vid utmätningar hos personer med skulder.

– I Örebro har vi auktion varannan månad. Då finns gods från flera olika län, säger Kenneth Carlsson.

Ska kontrolleraJuristen Rickard Knutsen Öy berättar att hittills finns bara ett beslut om att piratkopiorna inte ska säljas.

– Vi ska kontrollera vad det finns för information om klockorna. Det kan bli aktuellt att diskutera med polisen. Vi vet ju inte hur uren kommit in i landet. Direkt vi fick vetskap om piratkopiorna togs beslut om att de inte fick säljas.

Mer läsning

Annons