Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturdebatt: Replik på Peter Flacks inlägg om Kulturkvarteret och Spelgården: ”Vi vill bli bättre på att bygga ställen att leva på”

Artikel 158 av 213
Valet 2018
Visa alla artiklar

Första spadtaget är redan grävt men diskussionerna runt Kulturkvarteret fortsätter att engagera. I går vände sig Peter Flack i en debattartikel direkt till politikerna och ifrågasatte att man nu satsar på en ny multiscen i Kulturkvarteret samtidigt som bland annat Spelgården i Wadköping är i stort behov av upprustning.

Annons
Bilden är ett montagePeter Flack ser hellre en satsning på Örebros befintliga scener, särskilt Spelgården i Wadköping, än det nuvarande bygget av multiscenen i det nya Kulturkvarteret.

Peter Flack avslutar sin debattartikel med en uppmaning om att han önskar svar innan valet. Här är de repliker som inkommit:

"För oss i Miljöpartiet är kultur en prioriterad fråga. Vi är särskilt angelägna om att barn och unga får tillgång till såväl professionell scenkonst som eget utövande. I en kommun som växer med 2500 invånare per år ökar också behovet av arenor. Det är därför vi ställt oss bakom bygget av multiarenan med förbehållet att barn och unga ska vara delaktiga i utformningen och garanteras tillgång dit. Jag besökte spelgården senast i somras och även jag ser att det är slitet av tidens tand. Vi i Miljöpartiet är måna om att hela Wadköping ska utvecklas till en attraktiv plats som lockar fler grupper än idag. Spelgården är förstås en del av det. Kommunen har en skyldighet att hålla alla sina anläggningar i gott skick, inte minst arenor för konst och kultur. Vi är därför beredda att se vad som behöver göras på spelgården och om det krävs medel utöver det som ges idag. Jag är dock osäker på om det är rätt väg att gå att bygga regnskydd över publikplatserna. Att vara utlämnad till vädrets nycker är en del av upplevelsen med friluftsteater."

Sara Richert, kommunalråd (MP)

Sara Richert, kommunalråd (MP)

"Vi ställde oss bakom bygget av Kulturkvarteret, för att det behövs nya lokaler för biblioteket och kulturskolan som ska vara moderna och tillgängliga för alla örebroare. Kulturen är prioriterad för oss och självklart är även Wadköping med sin kultur och historia som du Peter Flack nämner och den typen av scener som du refererar till viktiga. Vi vill prioritera det fria kulturlivet och folkbildningen. Örebro är relativt bra på att se till att bygga bostäder – nu vill vi att vi även blir bättre på att bygga ställen att leva på.

Vi i Vänsterpartiet vill att industriområdet Holmen, ska utvecklas i i linje med den kulturprägel och vikt för musikörebro som området har idag och utvecklas med mer kulturinslag. På Holmen finns flera av studieförbundens musikhus. Nu bjuder vi in Örebros kulturliv för fortsatta samtal om hur vi skulle kunna skapa ett levande område med olika kulturinslag, livescener, konstutställningslokaler och restauranger. Kring Holmens industriområde bor minst 40000 örebroare och flera av stadsdelarna är stora med många ungdomar. I området finns stora möjligheter att få människor från våra olika bostadsområden att mötas."

Murad Artin, kommunalråd (V)

Murad Artin, kommunalråd (V)

"Visst har Örebro ett stort och varierat kulturutbud! Vi håller med om att Wadköpingområdet behöver utvecklas och hanteras annorlunda än idag. Moderaterna har med det i sitt handlingsprogram för Örebro kommun för nästa mandatperiod, så det är något vi kommer att vilja prioritera. Just Spelgården vill vi titta närmare på med tanke på de förutsättningar du beskriver.

Vi håller även med om att projektet Kulturkvarteret väcker många frågor, och vi har därför varit emot det från start. Kostnaden har ökat från 400 miljoner kronor till 700 miljoner kronor på bara några år. Kommunen kommer att behöva betala 40 miljoner kronor i hyra varje år. Det är pengar som vi tror skulle göra större nytta i till exempel ett Seniorkvarter, eller i ett Narkotikateam som kan göra snabba insatser när ungdomar missbrukar droger."

Anders Åhrlin, kommunalråd (M)

Anders Åhrlin, kommunalråd (M)

"Spelgården i Wadköping är en utomhusscen med allt vad det innebär. Den ska absolut inte glömmas bort och Liberalerna är villiga att rusta upp den. Vi vill dock att den ska fortsätta vara en utomhusscen. Som Peter Flack själv skriver finns ett antal andra scener i Örebro, vilka alla är inomhusscener, så detta är ett fint komplement till dem. 

Att sitta under bar himmel med vädret som en av aktörerna är ibland kanske väl spännande men vi delar denna spänning med många andra scener både i Sverige och utomlands. Dalhalla i Dalarna och Romateatern på Gotland är ett par bevis på att scener utomhus fungerar bra. Sist jag själv besökte Spelgården var förra sommaren.

Jag vill också kommentera Multiscenen i kulturkvarteret även om det inte är en av Flacks frågor. Multiscenen är avsedd för så mycket mer än teater och är en typ av scen vi helt saknar i Örebro. Därför har Liberalernas linje hela tiden varit att vi ska ha en, av näringslivet delfinansierad och driftad, multiscen i Örebro."

Karolina Wallström, kommunalråd (L)

Karolina Wallström, kommunalråd (L)

"Vad roligt att Peter Flack valt att besöka vårt fina Wadköping! Det är något han delar med många andra med tanke på de över 460 000 besök som görs där varje år. I juni var även Fritidsnämnden på plats och hade sitt nämndsammanträde där.

Fritidsnämnden har höga ambitioner med utvecklingen av Wadköping. Av den anledningen togs det 2016 fram ett utvecklingsprogram för området som anger hur vi ska utveckla Wadköping till ett av Sveriges populäraste besöksmål. En tillbakablick visar att vi redan genomfört åtgärder för ökad tillgänglighet, ny skyltning, en guideapp på olika språk, olika musikprojekt med ungdomar, lov- och sommarlovsaktiviteter för barn, fler utställningar och nytt ljudsystem i Teaterladan för att nämna ett urval av satsningar som genomförts.

Peter Flack har synpunkter på framför allt utomhusscenen Spelgården i Wadköping. Spelgården hyrs ut främst sommartid till olika musik och teaterevenemang; blues, allsång, tisdagsträffar för barn och även dans.

Vad gäller underhållet så genomför Fritidsförvaltningen ständigt underhåll och lagar löpande allt trasigt, däremot blir Spelgården förstås väderbiten eftersom den står under bar himmel. Det är ju trots allt en utomhusscen. Behovet av ett bra tak har ibland påtalats av de som hyr, framförallt för att kunna förlänga säsongen en bit in på hösten. I dagsläget finns ett segeldukstak över en del av scenen men inget tak över åskådarplatserna.

Hyr man Spelgården har man dock samtidigt tillgång till Teaterladan och kan vid dåligt väder flytta in där. Alternativt finns regnponchos som kan delas ut till publiken. Vi har hittills inte fått några klagomål på Spelgården från vare sig besökare eller de som hyr. Snarare tycker alla att det är en fantastisk spelplats och det enda som skulle kunna göra den bättre är som sagt ett bättre tak. Tråkigt att inte Peter Flack delar den upplevelsen med övriga.

Målet är att antalet arrangemang på Spelgården ska öka. För att nå det behöver i första hand taket över scenen förbättras så att det täcker hela scenen och skyddar både teknik och de som framträder. Även frågan om ett tak över åskådarplatserna kan vara värd att utredas. Vi vill fortsätta den positiva utvecklingen av Wadköping för att ännu fler besökare ska få ta del av vårt fina friluftsmuseum!"

Jonas Håård (S), ordförande Fritidsnämnden, Annika Tholster (C), 1:e vice ordförande Fritidsnämnden, Johan Svanberg (KD), ledamot Fritidsnämnden

Annons