Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna höll sig undani tio år - slipper fängelse

I början av 2000-talet försvann en bedrägeriåtalad kvinna från Örebro.

Annons

2005 häktades hon i sin frånvaro och efterlystes.Först nu har rättegången med henne kunnat hållas vid Örebro tingsrätt.

Att målet dragit ut så på tiden har gjort att några åtalspunkter hunnit preskriberas. Dessutom har domstolens bedömning av straffet påverkats.

Kvinnan döms inte till fängelse utan istället villkorlig dom och 100 dagsböter.

När hon försvann skulle målet upp till rättegång. Förhandlignen bokade in två gånger men den åtalade gick inte att hitta. 2005 häktades hon i sin frånvaro och efterlystes.

– Först i början av det här året kunde kvinnan gripas. Hon var tillfälligt i Sverige, på väg utomlands berättar rådman Helen Persson vid Örebro tingsrätt.

Vid rättegången som nu hållits behandlades grova bedrägerier genom urkundsförfalskning. Ett fall handlade om att kvinnan fått lån i en annan kvinnas namn och undertecknat ansökan med den andras namn. Den som åtalats ska ha ordnat så pengarna gick in på ett konto som användes för betalning av hennes räkningar.

Åklagaren ansåg att hon agerat på ett mycket förslaget sätt. I ytterligare ett fall, med lån på 30 000 kronor, dömdes hon för samma agerande. Kvinnan erkände åtalspunkten om 70 000 men nekade till den andra.

Rätten anser att hon är skyldig till båda. Domstolen påpekar att brotten har ett förhållandevis högt straffvärde men att det efter så lång tid är omöjligt döma till fängelse. Tingsrätten skriver att den bedömningen inte förändras av att det är kvinnan själv som hållit sig undan.

Mer läsning

Annons