Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna lurade till sighundratusentals kronor

En kvinna i 50-årsåldern döms för ett stort antal bedrägerier genom att ha lånat, gjort uttag, handlat på postorder, tecknat abonnemang och annat i andra personers namn.

Annons

Örebro tingsrätt övervägde fängelse men valde skyddstillsyn med behandling inriktad på att förhindra återfall. Kvinnan ska också betala närmare 150 000 kronor i skadestånd.

Hon döms för grova bedrägerier, bedrägerier och urkundsförfalskning.

I ett fall ska den åtalade ha fått ett lån på 20 000 kronor hos ett finansbolag genom att använda en annans namn. Samma namn har använts för att få kredit hos andra företag och vid uttag på ett bankkontor. Namnet användes också vid beställning av villaolja, för 20 000 kronor.

Kvinnan döms även för att ha använt ytterligare en persons namn, bland annat för ett lån på 20 000 kronor.

Örebro tingsrätt dömer också för grovt bedrägeri mot försäkringskassan genom att kvinnan ska ha lämnat fel uppgifter, och på så sätt fått en utebetalning på 6 000 som hon inte var berättigad till.

I några andra fall har tingsrätten ogillat åtalspunkterna om bedrägeri därför att brottet hunnit preskriberas. Men skadeståndsanspråken beviljas också i de fallen.

Kvinnan har erkänt det mesta men säger i ett par fall att hon inte minns. I de fallen har hon medgett att den förfalskade namnteckningen och även övrig handskriven text ser ut att vara skriven av henne. Sammantaget döms hon för åtta bedrägerier, tre grova bedrägerier samt urkundsförfalskning.

När det gäller straffet har tingsrätten diskuterat fängelse men kommit fram till att skyddstillsyn med ett särskilt avpassat program är lämpligaste påföljden.

Mer läsning

Annons