Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnohuset flyttar till Kyrkogatan 

Nu står det klart att Kvinnohuset flyttar till Kyrkogatan. Det meddelades under onsdagen.

Annons

Sedan länge har Örebros kvinnohus hyrt en fastighet på Nygatan i Örebro. Ett gammalt hus som tidigare varit flickhem. Huset håller inte längre den standard som verksamheten kräver och så sent som i somras gjorde en vattenskada att två rum fick stängas av under reparation.

– Vi tog beslut vid ett årsmöte att ta upp en diskussion för att hitta en lösning för att få ett bättre hus med högre standard, berättar Gun Hedlund, ordförande i Kvinnohuset.

– Vi har sökt och fått till en samverkan mellan det privata näringslivet och det offentliga, säger Gun Hedlund.

Det privata är John Ekströms Bygg AB och det offentliga Örebro kommun. John Ekströms AB står för hela byggkostnaden och hyr sedan ut till Kvinnohuset. Platsen är Kyrkogatan i centrala Örebro. Det handlar om en ombyggnad av det gamla Spruthuset och ett helt nytt bostadshus på gården med i dagsläget nio små lägenheter, men möjlighet till ytterligare två lägenheter. Spruthuset blir plats för kontor, rum för samvaro och möten. En insynsskyddad och kringbyggd innergård blir lekplats.

– Vi tycker det känns helt rätt att stödja den här verksamheten, säger Mari Ekström från John Ekströms Bygg AB. Vi har sedan tidigare byggt ett behandlingshem på norr och det är passar vår profil.En ny detaljplan är beställd och sedan vidtar en sedvanlig byggprocess. Om två-tre år ska det nya kvinnohuset stå klart för inflyttning.

– Jag gissar att det här är unikt i Sverige, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C). Vi kommer att få landets modernaste kvinnohus.

Klicka på PDF-filen till höger för mer information

Mer läsning

Annons