Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare åtalas för sexbrott i Örebro

Vid hembesök hos en kvinna i Örebro misstänks den läkare, som åtalas för en rad sexbrott mot patienter, ha lagt sig i kvinnans säng och sagt att han ville ha sex.

Annons

Vid ett annat tillfälle anklagas han för att ha uppmanat en kvinna, på en vårdcentral i Örebro, att ta av underkläderna och sedan beröra henne på ett sådant sätt att han nu åtalas för sexuellt ofredande.

Läkaren åtalas också för våldtäkt, alternativt sexuellt tvång, mot en handikappad kvinna på en vårdcentral i Södermanland och för sexuella ofredanden mot många andra kvinnor. NA skrev i lördags att läkaren skulle åtalas och på måndagen lämnade kammaråklagare Thomas Bergström in stämningsansökan, med tolv åtalspunkter, till Eskilstuna tingsrätt. Läkaren anklagas för sexbrott i Örebro län, Västmanland och Södermanland mot elva kvinnor, den äldsta född 1923 och den yngsta 1965.

– Han har visat onaturligt intresse för sina kvinnliga patienter. Det fanns ytterligare ett par anmälningar där jag inte åtalat. I ett fall beror det på att det gått för lång tid och i det andra på att jag inte hade bevis, säger Thomas Bergström.

Advokat Olle Hancock, offentlig försvarare, uppger att hans klient nekar till allt.

– Han säger att undersökningarna varit medicinskt motiverade.

Vid rättegången vittnar en rad kvinnor. Det blir också förhör med vårdcentralschefer, sjuksköterskor och läkarexpertis, bland annat för att styrka att det inte varit medicinskt befogade undersökningar.

Vid fyra tillfällen ska läkaren ha riktat sexuella handlingar mot kvinnan han åtalas misstänkt för våldtäkt alternativt sexuellt tvång mot. Åklagaren framhåller att läkaren utnyttjat kvinnans hjälplösa tillstånd och det handikapp hon har. Som alternativ åtalas han för sexuella ofredanden. Vid ytterligare två tillfällen misstänks han ha ofredat samma kvinna sexuellt genom att uppmana henne att ta av sig på överkroppen och sedan börja undersöka henne.

På samma sätt misstänks han ha sagt till andra kvinnor att ta av sig och sedan ofredat dem. På en vårdcentral i Södermanland misstänks läkaren ha sagt till en kvinna att ta av mer kläder än vad som var nödvändigt för undersökningen och sedan dra av henne ytterligare plagg.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att läkaren betett sig hänsynslöst. Anmälningar finns också från kvinnor som varit på läkarbesök i Västmanland, mannen åtalas även i de fallen för att ha ofredat kvinnorna sexuellt.

Vid rättegången, när den hålls är ännu inte bestämt, kommer närstående i flera fall att vittna om kvinnornas reaktioner efter läkarbesöket och vad de då berättat.

Mer läsning

Annons