Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt fängelsestraff för Sköllerstamördaren

(Uppdaterad) Han var på flykt i Sydafrika i över ett år misstänkt för mordet på en äldre släkting. Örebro tingsrätt dömer i dag den 25-årige mannen till 16 års fängelse för mord.

Annons

Nästan ett och ett halvt år har gått sedan en äldre man, en 73-årig släkting till 25-åringen, hittades död i sitt hem i Sköllersta. 25-åringen (då 23) blev snabbt huvudmisstänkt och internationellt efterlyst då han flydde till Sydafrika. Först i slutet av september kunde mannen återvända till Sverige efter en del byråkratiska svårigheter mellan myndigheterna i Sydafrika och Sverige.

Enligt kammaråklagare Karin Lindell orsakade 25-åringen den äldre mannens död genom kraftigt våld mot huvudet med en hammare. Utredningen visade att gärningen bestod av minst elva kraftiga slag. Åklagaren har också sagt att 25-åringen hyste agg mot släktingen – bland annat på grund ett övergrepp på en kvinnlig släkting som 73-åringen dömdes för 2007. Mannen har hela tiden nekat till brott och uppgett att 73-åringen redan var död när han kom till huset.

Mot sitt nekande döms 25-åringen i dag till 16 års fängelse för mord. Örebro tingsrätt anser att det finns övertygande bevisning mot mannen. Enligt rätten har åklagaren lyckats bevisa att det var 25-åringen som mördade den 73-årige släktingen. 

Samtidigt konstaterar rätten att det inte finns någon direkt bevisning som binder 25-åringen till brottet. Varken dna eller fingeravtryck på mordvapnet har funnits att tillgå. Men tingsrätten pekar på en rad försvårande omständigheter för 25-åringen. Under utredningen har han ändrat sin historia flera gånger och samtidigt kommit med en ologisk förklaring till varför han lämnade brottsplatsen och flydde landet, skriver tingsrätten. Kort före mordet bråkade han med 73-åringen och direkt efter det lämnade han landet.

Rätten skriver att det är bevisat att 25-åringen varit på brottsplatsen vid den tid då gärningen utfördes och att alla alternativa gärningsmän är uteslutna. Man menar att inget tyder på att en okänd person utifrån skulle ha tagit sig in huset och mördat mannen. 

Tingsrätten skriver att 25-åringen dödade 73-åringen uppsåtligen och att brottet därför ska bedömas som mord och inte dråp. Mannen ska också betala skadestånd på 195 515 kronor fördelat på tre släktingar.

25-åringens advokat Martin Karlsson säger att domen förmodligen kommer att överklagas.

- Som det ser ut nu så kommer han att överklaga. Nu ska vi se om det eventuellt är någon ny bevisning som vi kan komplettera med, säger han.

Mer läsning

Annons