Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare sparkad- låste in rektorn

En förskollärarelåste in sig själv tillsammans med både rektor och skolchef. Polis kallades till platsen och skolan fick hyra in vakter resten av veckan för att förhindra att mannen skulle komma tillbaka.

Annons

En tillfälligt anställd förskollärare, en man i 40-årsåldern, låste in sig själv tillsammans både förskolans rektor och skolchefen i ett rum på skolan under onsdagsförmiddagen. Han ska dessutom i samband med detta ha knuffat en av de instängda väldigt hårt för att tvinga kvar personen i rummet.

- Polisen kallades till sist platsen. Jag vet inte hur själva ingripandet gick till, men det ska ha varit relativt odramatiskt, berättar Carola Lilja personalchef Örebro kommun.

Mannen greps och förhördes. Senare samma dag släpptes han och en förundersökning är inledd. Han är misstänkt för både olaga frihetsberövande och egenmäktigt förfarande.

- Det som hände kändes inte okej och vi gjorde bedömningen att ta in säkerhetsvakter under resten av veckan. Vi visste inte hur stabil eller instabil han var. Alla parter ska känna att det här är en trygg miljö, både medarbetare, barn och föräldrar, säger Carola Lilja.

Orsaken till mannen agerande är oklart och enligt kommunen har han inte ådragit sig tidigare kritik under sin anställning som påbörjades under våren. Han beteende ska dock ha förändrats under den senaste tiden. Något som uppmärksammats av hans chef, som har fört samtal med mannen om detta. Men slutligen urartade situationen.

- Mycket är sekretessbelagt i ärendet och jag kan inte gå in på varför det blev så här. Det rör sig om en personlig tragedi, säger Lilja.

Kontrollerades mannens bakgrund innan han fick jobbet på förskolan?

- Ja, man måste alltid kolla upp personer som ska arbeta med barn mot polisens belastningsregister. Det har gjorts även i detta fall.

Mannen har nu avskedats från och kommunen har satt in stödåtgärder för personalen på skolan.

Annons