Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Molly ska inte få antibiotika i onödan

Molly Sjöström har varit kärnfrisk i hela sitt tre månader långa liv. När sjukdom slår till vill hennes mamma undvika antibiotika om det går.
- Jag litar på läkarna, säger Sofia Sjöström.

Annons
Utan antibiotika. Lilla Molly Sjöström är antibiotikafri. Hennes mamma Sofia Sjöström vill försöka att hon ska förbli det. Bild: Håkan Risberg

Inne på Skebäcks vårdcentrals barnavårdsmottagning har Molly precis fått en vaccinspruta. Sticket tycks inte ha bekommit henne Molly lyser som en sol när mamma Sofia klär på henne overallen inför hemgången.

Första barnet

- Molly är vårt första barn, så jag har knappt hunnit förstå att jag är mamma ännu, säger Sofia och skrattar när NA ställer frågor om hennes inställning till att använda antibiotika. Hon fortsätter:

- Visst, jag har funderat en del över det här med antibiotikan.

- Det är en viktig fråga för framtiden, att det fortfarande finns antibiotika som fungerar.

Färre skriver ut

Själv har Sofia Sjöström ätit antibiotika flera gånger, framför allt mot bihåleinflammation. Men allt färre läkare skriver ut antibiotika numera.

- Jag har märkt att läkarna blivit mer restriktiva. Jag är nog en sådan person som litar på läkare om jag blir avrådd från antibiotika följer jag det rådet. Det gäller att härda ut, utan antibiotika kan det ta tre veckor innan man blir frisk från en bihåleinflammation.

Hon är beredd att göra samma sak för sin dotters skull härda ut.

- Ja, skulle läkaren säga att det är klokt att vänta skulle jag göra det.

Frisk och pigg

Men än så länge är Molly frisk och pigg. Sofia är inställd på att det kan komma att förändras när Molly börjar förskolan.

- När Molly ska börja förskolan har vi inte bestämt ännu, men jag har hört av kompisar att barnen smittas lätt då. Det lär bli en del förkylningar!

Mer läsning

Annons