Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda har en annanbild av busskrocken

"Allt jag tänkte var: Hinner jag gå av innan han krockar?"
Linda Nord och hennes två månader gamla son var en av passagerarna på bussen som krockade med en personbil i eftermiddags.

Annons

Linda Nord säger inte att det var busschauffören som orsakade olyckan, men att den kanske gått att undvika. Hon tycker att många busschaufförer i Örebro kör väldigt vårdslöst, men det här var värre än något hon varit med om tidigare.

- Vid Resecentrum hade chauffören en dispyt med en passagerare, och var jätteirriterad. Jag vet inte om det var därför, men efter det körde han väldigt fort och jag fick stå och hålla emot för att barnvagnen inte skulle tippa varje gång han tvärbromsade eller svängde.

Det smallVid Vivalla centrum gick många passagerare av, och bussen fortsatte mot Lundby och hållplatsen på Versgatan. Linda tyckte att det gick alldeles för fort, och hann tänka: Kommer jag att hinna av före eller efter vi har krockat? Då small det.

- Det var bara tur att jag hade barnvagnen på tvären, annars hade min son flugit ut ur vagnen när vi krockade.

Klar bild av olyckanTex Kihlström, chef för Nobina, tycker att det handlar om två skilda saker.

- Om någon upplevde själva resan från stan på ett sätt, så hade det i alla fall ingenting med olyckan att göra. Vid olyckstillfället är det inget snack om saken, i alla fall inte utifrån vad vi vet nu. Bilden är att bussen nästan stod still på hållplatsen när bilen körde rätt in i den.

Bussbolaget tog själva upp vittnesuppgifter på platsen. Ingen på bussen har uppgett att de sett själva krocken, det gjorde däremot några personer som befann sig i närheten.

- Just den här chauffören är dessutom väldigt engagerad i vårt förbättringsarbete för att undvika skador och olyckor, så han tog väldigt illa vid sig av vad som hände, säger Tex Kihlström.

StåplatsTex Kihlström konstaterar också att det är hårt tryck på flera linjer i Örebro just nu, och att man har beslutat sig att förstärka med extra bussar på flera turer för att alla ska få plats.

- Tvingas man att stå är det också lätt att uppleva bussfärden som mer ryckig och knyckig än när man sitter ner.

Full fartMen det är fler passagerare som hört av sig till NA och bekräftar bilden av att bussfärden gick snabbt före olyckan.

- Bussen körde i full fart, och bromsade inte in förrän precis innan det small. Det var så jag upplevde det, säger Emma Pettersson Jensen.

Hon säger att bilden av att bussen skulle ha stått still är helt fel.

- Båda kom i full fart, säger Emma, som känt sig ganska chockad efter olyckan.

Utredning väntarI det här läget har ingen av förarna delgivits misstanke om brott, till exempel vårdslöshet i trafik, efter olyckan.

- Inte i det här läget, utan det är något som utredningen får visa, säger Per-Anders Olserud, vakthavande befäl hos Örebropolisen.

Här kan du läsa mer om olyckan

Mer läsning

Annons