Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa ska springa genom Sverige för insamling

Lisa Krigas farbror avled nyligen i sjukdomen ALS. Nu ska hon cykla och springa genom Sverige för att samla in pengar till forskning om sjukdomen.– Det är många som fortfarande inte vet vad det innebär att ha sjukdomen, säger Lisa Kriga.

Annons

I samband med sin 70-årsdag fick Lisa Krigas farbror reda på att han drabbats av den dödliga sjukdomen ALS. Han fick beskedet i januari 2015, och avled natten till den sjätte maj i år.

Lisa Kriga började fundera på hur hon kunde hjälpa de som insjuknat, och startade en insamling. För att öka kunskapen om sjukdomen ska hon cykla och springa från Göteborg till Umeå.

– Jag älskar att springa och tycker om att utmana mig själv, även om det är första gången jag gör något sånt här, säger hon.

Hon ska besöka Göteborg, Örebro, Stockholm, Uppsala och Umeå, städer där det bedrivs ALS-forskning

– Jag funderade på vart jag skulle springa och cykla. När jag hittade forskningsorterna var det som en linje, säger Lisa Kriga, som bor i Valbo utanför Gävle.

Vad visste du om ALS innan din farbror blev sjuk?

– Inte jättemycket. Jag hade läst boken "Tisdagarna med Morrie", som handlar om en man som har ALS. Men jag kom inte håg att den handlade om ALS.

Förra året samlade Hjärnfonden in över fyra miljoner kronor till ALS-forskningen. Den så kallade Ice Bucket Challenge som spreds flitigt i sociala medier var en orsak till det. Utmaningen gick ut på att människor skulle lägga upp filmer på sig själva när de hällde iskallt vatten över huvudet.

Även om utmaningen lett till att fler vet att sjukdomen existerar behövs mer kunskap, tycker Lisa Kriga.

– Jag upplever att det är många som fortfarande inte vet vad det faktiskt innebär att ha sjukdomen. Nervcellerna dör och man blir fånge i sin egen kropp, säger Lisa Kriga.

Hennes insamling har varit i gång sedan september förra året. I skrivande stund har 18 000 kronor samlats in i samarbete med Hjärnfonden. Målet är att samla in 130 000 kronor.

Den 28 maj startar Lisa Kriga sin resa med att springa från Göteborg till Alingsås. I slutet av maj kommer hon till Örebro. Resan avslutas den 21 juni, på den Internationella ALS-dagen. Då hoppas Lisa Kriga ha nått slutmålet Umeå efter sin cirka 130 mil långa resa.

ALS

ALS står för amyotrofisk lateral skleros.

Varje år insjuknar drygt 200 personer i Sverige i sjukdomen, som angriper de motoriska nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen. Det leder till förlamningar.

Sjukdomen är dödlig och det finns i nuläget inget botemedel. Det finns dock mediciner som kan göra att man lever längre.

Det är något fler män än kvinnor som drabbas, även om vem som helst kan insjukna. Majoriteten av de drabbade är mellan 40 och 70 år när sjukdomen bryter ut.

Den som har ALS avlider oftast inom två till fyra år efter insjuknandet på grund av andningssvikt.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Annons