Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livlig diskussion om Norrcity

Björn Sundin och Socialdemokraterna bjöd under onsdagskvällen in till ett öppet möte om Norrcity. Resultatet blev en livlig diskussion om Järntorget, parkeringsplatser och biltrafik på Storgatan.

Annons

Norrcity har dragits med problem en längre tid. Många tomma lokaler och nya butiker där ägarna flyttat sin verksamhet från området. Att öppna Storgatan för biltrafik är ett av förslagen som nämnts för att åter få handeln att blomstra.

Mer föroreningarHuvudlöst, tyckte en av de boende i området. Det skulle innebära mer föroreningar i luften, menade mannen som senare även tyckte att Järntorget åter skulle bli en parkeringsplats.

–Det skulle kunna bli biltrafik inom några veckor, men mest troligt är i vinter. Vi tittar på det förslaget närmare just nu, säger Björn Sundin (S) och menar att runt 15 km/h skulle vara en lämplig hastighet för trafiken på Storgatan.

Dyr parkering

En annan röst menade att det dessutom är på tok för dyrt att parkera i de centrala delarna av staden. ”Folk åker bil, inte kollektivtrafik. Inte undra på att folk åker till Marieberg där parkeringen dessutom är gratis”, menade mannen.

Björn Sundin höll med i kritiken om parkeringsavgifterna. Han ville starta ett kommunalt parkeringsbolag och börja konkurrera med priserna.

–Parkeringarna har inte blivit färre, vi måste bli tydligare att informera var de finns, säger Björn Sundin och hänvisade bland annat till jätteparkeringen utanför sjukhuset.

Någon gratisparkering som en av åhörarna nämnde kommer det inte att bli tal om. Det kostar pengar att bygga parkeringsplatser, menar Björn Sundin.

Järntorget

Järntorget fick sin del av kritiken, om det inte handlade om avsaknaden av parkeringsplatser så var det den vattenlösa fontänen som fick sig en känga. Björn Sundin beklagade att ombyggnationen drog ut på tiden men vill inte vrida tillbaka till det gamla utan vill i stället arbeta med Järntorget utifrån aktuella förutsättningar.

–Järntorget är hjärtat på norr och har alla förutsättningar att bli en bra plats för uteserveringar, vilket inte hanns med denna sommar. Den gula kaninen skulle egentligen ha stått på Järntorget, men när ombyggnationen drog ut på tiden så flyttades den till Stortorget.

Mer läsning

Annons