Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Machofabriken bakom diskussioner

Ungdomar spelar fotbollscup på Rosta Gärde. Föräldrar och kompisar av båda könen skriker åt tjejerna och killarna. – Han spelar som en jävla kärring! – Typiskt tjejer, inga riktiga fotbollsspelare! Spelar tjejerna bra kan man få höra: – Hon spelar ju som en hel karl!

Annons

Kommentarerna är något för machofabriken.se. Om denna hålls i Örebro ett seminarium inom kort med Nerikes Allehanda och Örebro kommun som medarrangörer.

Dessa grova kommentarer kan höras, inte bara på Rosta Gärde utan även på många andra fotbollsplaner. Vissa berörs illa av orden, andra är likgiltiga för vad orden betyder.

Ska orden accepteras? Det kan diskuteras på machofabriken.se, ett utbildningsmaterial med 17 korta filmer som skapats av bland annat riksorganisationen Män för jämställdhet.

Föreningen driver också en chat som heter killfrågor.se.

Vägrar att ge uppDet berättar Tomas Wetterberg från Hallsberg. Han är ordförande för Män för jämställdhet i Örebro och i riket. Han vet att jämställdhetsarbete tar tid. Det kan tyckas vara ett evighetsgöra, men föreningen vägrar att ge upp.

Sedan slutet av 90-talet har han på heltid arbetat med jämställdhet, men han engagerades i frågan långt tidigare. Män för jämställdhet i Örebro bildades i slutet av 90-talet, då var det bara ett nätverk, nu en förening med ett ökat antal medlemmar. De bär alla en ”white ribbon”, märket som symboliserar kvinnofrid.

– Jag hoppas och tror att machofabriken.se kan bli en vändpunkt för många, inte minst ungdomar. Nu kan de själva vara aktiva, säger Tomas Wetterberg som är väl medveten om att män som arbetar för jämställdhet lätt kan uppfattas som mässande, mästrande magist-rar, ett gäng kufar av mankön som rabblar akademiska obegripligheter, till exempel ”underliggande strukturer”.

– Dessa akademiska uttryck är självklara för dem som läst på universitet, men berättar inget, eller mycket lite, för dem som går på högstadiet eller gymnasiet.

Könen tillsammansPå machofabriken.se kan de som vill exempelvis konret diskutera frågor som: Hur är det att vara kille i dag? Vilka föreställningar om manlighet förväntas man leva upp till? Hur påverkas unga tjejer?

Tomas Wetterberg poängterar att jämställdhet inte bara handlar om kvinnor, eller bara om män, utan om båda könen tillsammans i ett modernt samhälle.

– Ett syfte med machofabriken är att förändra de förväntningar som av gammal tradition finns på respektive kön, säger Tomas Wetterberg.

Machofabriken.se har skapats av riksorganisationerna Män för jämställdhet, kvinnojoursrörelserna, ROKS och SKR och finansieras av medel från Allmänna arvsfonden.

I länet får machofabriken.se också stöd av Nerikes Allehanda.

– Förnämligt bra, kommenterar Tomas Wetterberg.

Utbildning och seminarierMachofabriken.se är inte alls bara ett nätforum där jämställdhetsfrågor kan diskuteras. Machofabriken.se erbjuder också utbildning, filmvisning, jämställdhetsövningar, seminarier som erbjuds skolor och föreningar. Det är AMPHI-produktion som producerat material till machofabriken.

Det första seminariet hålls 15 mars i Stockholm. Män för jämställdhet arbetar tillsammans med Nerikes Allehanda och Örebro kommun för att skapa ett liknande seminarium i Örebro inom kort.

Mer läsning

Annons