Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma slog barnensom del i uppfostran

Mamman slog och luggade sina fem barn kontinuerligt. Nu har hon dömts för grov fridskränkning.

Annons

Under rättegången berättade mamman att hon använde våld som en del i uppfostran av barnen. Slag, örfilar och rapp med en livrem var hennes metod för att komma tillrätta med bråken hemma.

Vittnesmål från barnen samt från flera socialsekreterare bekräftade bilden av ett hem där våldet styrde. Ett av barnen berättade om att han blivit slagen någon gång varje vecka sedan han var fem sex år.

En socialsekreterare beskrev barnen som ”jättekuvade, rädda och styrda”.

Trots att mamman i princip erkänt brottet ansåg hon att det skulle bedömas som ringa. Hon tyckte inte att det rörde sig om en upprepad kränkning av barnens integritet och självkänsla, som det stod i åtalet.

Behov av stöd

Men det ansåg tingsrätten. Ändå döms inte mamman till det fängelsestraff på 1,5 år som hennes brott egentligen motsvarar. Orsaken är att ett längre frihetsberövande skulle få allvarliga konsekvenser för särskilt de små barnen.

Därför döms hon till skyddstillsyn och fängelse i två månader. Tingsrätten skriver också att mamman är behov av stöd för att inte återfalla i brott. Det beror framför allt på att hon tidigare dömts för misshandel av de två äldsta barnen.

Fyra av barnen är numera omhändertagna av socialtjänsten.

Mer läsning

Annons