Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många topsningar har utförts

Drygt 400 örebroare har topsats i jakten på serievåldtäktsmannen.
– Vi kommer fortsätta, vi ska ha fast honom, säger polisen Anders Ivansson.

Annons

För drygt en månad sedan hade 300 unga män från västra Örebro lämnat salivprov till polisen. Nu har siffran stigit till över 400.

Förhörsledaren Anders Ivansson, som även jobbar som spanare, har gjort ungefär 100 av dem.

Den som blir kallad till topsning måste infinna sig hos polisen. Skulle någon vägra har polisen rätt att använda tvångsmedel för att få ett prov.

– Det finns ingen som har avvikit. Hade det varit motstånd hade vi inte orkat med, men alla ställer upp för att hjälpa till.

Totalt jobbar ett 20-tal poliser, allt från tekniker till underrättelsepersonal, med utredningen där det gjorts 955 förhör. Till det finns 319 pm och 735 externa dokument.

Polisen håller ett kortare förhör med de män som topsas och hoppas på att nya vittnesuppgifter ska komma in. Man tror att våldtäktsmannen bor i västra Örebro och att han är ungefär 170 centimeter lång. Den senaste våldtäkten skedde på ett lerigt område vid Eurostop.

– Det är en man som inte sticker ut, hade han gjort det hade vi haft honom för länge sedan. Det är mycket konstigt att ingen i hans omgivning sett något. Han måste till exempel varit väldigt lerig efter senaste våldtäkten, säger Anders Ivansson.

Han kan inte minnas något liknande fall i Sverige, förutom Hagamannen som under flera års tid våldtog kvinnor i Umeå.

– Där tog polisen över 800 dna-prov innan han åkte fast. Vi har hög prioritet på våldtäkter och det finns inga tecken på att vi trappar ner – snarare tvärtom.

Mer läsning

Annons