Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människohandel undersöks

Förebygga människohandel och stärka skyddet för brottsoffer. Märta Johansson, forskare i rättsvetenskap vid Örebro universitet, får 1,2 miljoner kronor till sin forskning.Örebro. 

Annons
Märta Johansson. Forskar om människohandel vid Örebro universitet.

När sätts en persons vilja ur spel så att den som planerar att utnyttja personen kan dömas för människohandel? Frågan är knepig och svår för de som arbetar inom ramarna för det svenska rättssystemet att hantera.

– Det är svårt att döma någon till ansvar för människohandel, säger Märta Johansson, forskare i rättsvetenskap vid Örebro universitet, som nu får ytterligare 1,2 miljoner kronor från Brottsoffermyndigheten till sin forskning.

– Det är viktigt att studera hur brottet fungerar och vad som är utmaningen för domstolarna. Det är tydligt att det finns problem i lagföringen, säger Märta Johansson.

Hon ska gå igenom domar i tingsrätterna och hovrätterna mellan 2002 och 2014 och bland annat undersöka hur de förhåller sig till brottsoffrets vilja och valmöjlighet i mål där människohandel prövats. Hon ska också jämföra det med internationella standarder.

Finns det något land att ha som förebild?

– Olika länder står inför olika utmaningar. Det finns inget land där det fungerar som det är tänkt på alla områden, säger Märta Johansson.

Mer läsning

Annons